Obchodní dům Tesco (Košice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Obchodní dům Tesco
Poloha
AdresaHlavná 111, Košice, SlovenskoSlovensko Slovensko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Asanační práce na původních budovách, které nahradil OD Prior

Obchodní dům Tesco v Košicích (původně v letech 1968-1994 Obchodní dům Prior a 1994-1996 Obchodní dům k-Mart) je moderní čtyřpatrová budova obchodního domu na rohu Hlavní ulice a Kasárenského náměstí.

Popis objektu[editovat | editovat zdroj]

Projekt budovy vypracovala v letech 19621964 architektka Růžena Žertová ze Státního projektového ústavu obchodu v Brně. Jde o mohutnou pětipatrovou stavbu, která byla necitlivě zasazena do prostoru historického centra mezi budovy z konce 19. století. Výstavba si také vyžádala asanaci více objektů. Parcela obchodního domu má rozlohu 3 500 metrů čtverečních. Objekt má obdélníkový půdorys o rozměrech 30 krát 76 metrů, přičemž je delší stranou orientován na sever, tedy do Kasárenského náměstí. Budova má jedno podzemní a pět nadzemních podlaží - suterén je rozšířen pod půdorysný tvar a nejvyšší podlaží je naopak ustupující. Celková plocha podlaží je 14 600 m² a budova obestavěné prostor 71 tisíc metrů krychlových.

Stavba navazuje na sousední moderní výškový obytný a obchodní dům vybudovaný počátkem 40. let. Fasáda průčelí byla vytvořena v betonové struktuře a dekorativní bosáž připomíná renesanční architekturu. Hlavní hmota budovy je podložena průhledným soklem, kde byly v minulosti výkladní skříně, které se časem změnily na provoz pizzerie.

Logo dnes již neexistujícího řetězce obchodů Prior

Objekt je vlastně železobetonový monolitický skelet s modulem sloupů 9 krát 9 metrů. Obvodový plášť je na prvním až třetím patře cihlový s obkladem z teracových tvárnic o rozměrech 50 krát 50 centimetrů. Tvárnice navrhla akademická sochařka Jana Bartošová-Vilhanová a vyrobilo je Družstvo cementu v Šarišských Lúkách. Umělecká výzdoba interiéru pochází od Pavla Navrátila a Vojtěcha Takáče.

Prodejní prostory byly původně na přízemí a prvním až třetím podlaží a měly celkovou plochu 7 tisíc čtverečních metrů. V roce 2008 proběhla rekonstrukce suterénu a bylo přidáno dalších 2 tisíce m² prodejní plochy. V horním čtvrtém patře jsou kanceláře a centrální šatny a původně i společenské místnosti, bufet a klubovna.

Zásobování je vyřešeno situováním přijímací haly v suterénu v zadní části budovy. Ta byla rozšířena a částečně upravena v průběhu 90. let po změně majitele. Všechny prodejní a skladové prostory od začátku klimatizované a ostatní místnosti jsou vytápěny centrálním teplovodním topným systémem.

Pracovní název projektu byl Obchodní dům Hornád, protože nový obchodní dům de facto nahradil původní OD Hornád, který sídlil v Andrássyho palác. Výstavbu, která probíhala v letech 19651968, zajišťoval národní podnik Hutní stavby Košice. Investorem byl oborový podnik Obchodní domy Bratislava a náklady na výstavbu se vyšplhaly na hodnotu 52 milionů Kčs.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Obchodný dom Tesco (Košice) na slovenské Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Časopis Projekt, ročník 1968