Nikolaj Girenko

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nikolaj Girenko
Narození31. října 1940
Petrohrad
Úmrtí19. června 2004 (ve věku 63 let)
Petrohrad
Příčina úmrtístřelná rána
Místo pohřbeníSerafimovský hřbitov
Alma materFakulta orientalistiky Petrohradské státní univerzity
Povoláníantropolog, lidskoprávní aktivista, docent, etnolog, aktivista, politik, jazykovědec a etnograf
ZaměstnavateléPetrohradská státní univerzita
Kunstkamera
Funkceposlanec (1990–1993)
ředitel (Kunstkamera; 1991–1992)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Nikolaj Michajlovič Girenko (rusky Николай Михайлович Гиренко, 31. října 1940, Petrohrad19. června 2004, Petrohrad) byl ruský etnolog – afrikanista a aktivista za lidská práva.

Známý byl především jako aktivista za práva menšin.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Absolvoval tehdejší Leningradskou státní univerzitu v oboru orientalistiky. Po dostudování působil jako tlumočník mezi sovětskými specialisty a domorodými kmeny na Zanzibaru. Působil ve více etnologických a antropologických institucích. V Petrohradě uspořádal několik seminářů upozorňujících na rozšiřující se trend extremismu. Účastnil se i mezinárodních konferencí týkajících se lidských práv. Figuroval jako svědek a konzultant ve více soudních procesech proti ultranacionalistickým organizacím a jednotlivcům.[1] Dne 19. června 2004 byl Nikolaj Girenko zastřelen ve vlastním bytě v Petrohradě.[2]

Podle vyšetřovatelů patřili oba vrazi ke krajně nacionalistické skupině „Bojová teroristické organizace“ (Боевая террористическая организация), podezřelé i z dalších naplánovaných vražd. 14. června 2011 odsoudil petrohradský městský soud jejího náčelníka Alexeje Vojevodina a jejího člena Artěma Prochorenka k doživotnímu vězení, další členové byli odsouzeni k menším trestům.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Nikolaj Michajlovič Girenko na slovenské Wikipedii.

  1. Националиста будут судить за приговор Валентине Матвиенко. www.izvestia.ru [online]. [cit. 10.2.2011]. Dostupné online. (rusky) 
  2. From Russia With Hate. www.time.com [online]. The New York Times, 01. 08. 2004 [cit. 10.2.2011]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-11-09. (anglicky) 
  3. Zpráva na webu Fontanka.ru

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]