Nachal Eliša

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
O starozákonním prorokovi pojednává článek Elíša.
Nachal Eliša
נח"ל אלישע
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výškacca -270 m n. m.
StátIzraelIzrael Izrael
distriktJudea a Samaří
oblastní radaBik'at ha-Jarden
Nachal Eliša
Nachal Eliša
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel0
Správa
Vznik1982
Zakladateloddíly nachal
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nachal Eliša nebo jen Eliša (hebrejsky: נח"ל אלישע, podle biblické postavy proroka Elíšy, anglicky: Nahal Elisha nebo Elisha) je neobydlená izraelská osada a základna izraelské armády na Západním břehu Jordánu v distriktu Judea a Samaří a v Oblastní radě Bik'at ha-Jarden.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Nachází se v nadmořské výšce cca 270 metrů pod úrovní moře, v jižní části Jordánského údolí na okraji aglomerace palestinského města Jericho, necelé 3 kilometry severovýchodně od jeho centra a nedaleko silnice číslo 90.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

V březnu 1982 zde vznikla osada Nachal Eliša. Šlo o osadu typu nachal - tedy kombinace vojenského a civilního sídla. Výhledově se počítalo s jejím převodem na běžnou, ryze civilní osadu, ve které mělo domov najít šedesát rodin, přičemž třicet se jich sem mělo nastěhovat v 1. fázi. 5. října 1983 tak rozhodla izraelská vláda. Jenže civilní osada zde nikdy nevznikla.[1]

Během 90. let 20. století v souvislosti se vznikem Palestinské autonomie se Nachal Eliša navíc ocitla v těsné blízkosti území aglomerace Jericha kontrolované Palestinskou autonomií. Osada se tak změnila na pouhou malou vojenskou základnu izraelské armády. Na počátku druhé intifády na podzim 2000 se okolí Nachal Eliša stalo místem bojů mezi izraelskou armádou a palestinskými ozbrojenci. Během této přestřelky zde byl zabit izraelský důstojník Amir Zohar. Izraelská armáda pak odpověděla ostřelováním Jericha z vrtulníků.[2] V následujících letech na počátku 21. století se o trvalou přítomnost na základně Nachal Eliša pokoušela skupina nábožensky založených Izraelců. Vydržela tu sedm měsíců. Na oslavy svátku Pesach se tu sešlo 120 lidí. Pak ale nový velitel základny neumožnil v pokračování přítomnosti civilistů.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Israel: Secret Defence Ministry Database Reveals Full Settlement Construction [online]. Fas.org Open Source Center [cit. 2009-11-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Three soldiers killed in gun battles [online]. Casualties of War [cit. 2009-11-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-04-08. (anglicky) 
  3. Jewish life in Jericho [online]. Jewish Jericho [cit. 2009-11-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-10-15. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]