Na Skalách (přírodní památka, okres Brno-město)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní památka
Na Skalách
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
Základní informace
Vyhlášení19. prosince 1991
VyhlásilÚřad města Brna
Nadm. výška250–270 m n. m.
Rozloha0,99 ha[1]
SprávaKrajský úřad Jihomoravského kraje
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresBrno-město
UmístěníBrno - Kníničky
Souřadnice
Na Skalách
Na Skalách
Další informace
Kód1650
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní památky v Česku

Na Skalách je přírodní památka ležící v Kníničkách v Brně. Nachází se na levé straně průlomového údolí řeky Svratky, zčásti zatopeného Brněnskou přehradou v Bobravské vrchovině. Tvoří ji skalní výchoz a příkrý svah s jižní až jihozápadní expozicí v okrsku Trnovka. Důvodem ochrany jsou lesní společenstva zakrslých doubrav, jejich bylinný podrost a teplomilná travinobylinná společenstva. Vyhlášena byla Úřadem města Brna v prosinci 1991 s účinností od února 1992.

Geologie[editovat | editovat zdroj]

Podloží tvoří vilémovické vápence devonského stáří (macošské souvrství), vyvřeliny brněnského masivu a sedimenty Boskovické brázdy. Půdy reprezentuje rendzina typická (litická) a kambizem typická (kyselá varieta).

Flóra[editovat | editovat zdroj]

V porostech teplomilných dřínových doubrav a černýšových dubohabřin jsou zastoupeny dub letní, dub zimní, habr obecný, javor mléč, jeřáb břek, jilm horský, lípa malolistá, lípa velkolistá, mezi keři bez černý, brslen bradavičnatý, dřín jarní, hloh obecný, líska obecná, řešetlák počistivý, trnka obecná , svída krvavá či růže šípková. Rostlinstvo zastupuje brambořík nachový, dymnivka plná, medovník velkokvětý, prvosenka jarní, pryšec mandloňovitý a rozrazil vídeňský. Na vápencových skalkách je to pak divizna jižní rakouská, pryšec mnohobarvý, sesel sivý či strdivka brvitá.

Fauna[editovat | editovat zdroj]

Ve starých doupných stromech hnízdí krutihlav obecný, lejskové bělokrký a šedý, rehek zahradní, strakapoud prostřední a žluva hajní.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]