Boskovická brázda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Boskovická brázda
Boskovická brázda u Drnovic a východní úbočí Hornosvratecké vrchoviny
Boskovická brázda u Drnovic a východní
úbočí Hornosvratecké vrchoviny

Nejvyšší bod553 m n. m. (Nad Amerikou)
Délka95 km
Rozloha479,54 km²
Střední výška354,6 m n. m.

Nadřazená jednotkaBrněnská vrchovina
Sousední
jednotky
Svitavská pahorkatina, Podorlická pahorkatina, Zábřežská vrchovina, Drahanská vrchovina, Bobravská vrchovina, Jevišovická pahorkatina, Křižanovská vrchovina, Hornosvratecká vrchovina
Podřazené
jednotky
Oslavanská brázda, Žernovnická hrásť, Malá Haná

SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
Boskovická brázda na mapě Česka
Boskovická brázda na mapě Česka
PovodíJihlava, Svratka, Svitava
Identifikátory
Kód geomorf. jednotkyIID-1
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Boskovická brázda je protáhlá, asi 95 km dlouhá sníženina a geomorfologický celek v oblasti Brněnské vrchoviny. Táhne se od severovýchodu k jihozápadu mezi Drahanskou a Českomoravskou vrchovinou – na severu začíná u Městečka Trnávky, na jihu končí u Moravského Krumlova. Vytváří zřetelný pruh nezalesněné krajiny mezi lesnatější krajinou na jihovýchodě a severozápadě. Severní část (Malá Haná) je od jižní (Oslavanská brázda) oddělena vyšší oblastí Žernovnické hrásti.

Boskovická brázda je vyplněna převážně permo-karbonskými a neogenními usazeninami a ostrůvky křídových usazenin. V Oslavanské brázdě jsou naleziště černého uhlí (rosicko-oslavanská uhelná pánev). Střední sklon je 4°20′, nejvyšším bodem je kopec Nad Amerikou (553 m) ve Svárovské vrchovině (součást Malé Hané). Průměrná výška Boskovické brázdy je 354,6 m n. m.

Napříč brázdou, převážně od severozápadu na jihovýchod, protéká řada vodních toků, jako jsou řeky Rokytná, Oslava, Jihlava, Bobrava, Svratka a Svitava.

Severní částí Boskovické brázdy vede projektovaná silnice I/73 Brno – Moravská Třebová (ve stopě rozestavěné německé dálnice Vídeň–Vratislav z druhé světové války).

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]