Národní park Teluk Cenderawasih

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Národní park Teluk Cenderawasih
IUCN kategorie II (Národní park)
Základní informace
Vyhlášení2002
Rozloha14 535 km2
Poloha
StátIndonésieIndonésie Indonésie
Souřadnice
Geodata (OSM)OSM, WMF
NP Teluk Cenderawasih
NP Teluk Cenderawasih
Další informace
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Národní park Cenderawasih je největším mořským národním parkem Indonésie, který se nachází v zálivu Cenderawasih u poloostrova Ptačí hlava. Zahrnuje ostrovy Mioswaar, Nusrowi, Roon, Rumberpon a Yoop. Park chrání bohatý mořský ekosystém, žije zde na 150 druhů korálů, pro které se zvažuje zařazení parku do seznamu Světového dědictví UNESCO.

Flora a fauna[editovat | editovat zdroj]

Národní park rozlohou přesahuje 14 535 km2 a zahrnuje pobřežní ekosystémy a mangrovy (0,9 %), korálové útesy (5,5 %), ostrovní tropické lesní ekosystémy (3,8 %) a otevřené moře (89,8 %). Na ostrovech bylo zaznamenáno 46 druhů rostlin, z nichž dominují především druhy z rodu kolenovníků (Bruguiera) a kolíkovníků (Avicennia), palma Nypa fruticans, přesličník přesličkolistý (Casuarina equisetifolia) a vrcholák pravý (Terminalia catappa).

Korálový útes parku je součástí oblasti korálového trojúhelníku. Zaznamenáno zde bylo na 150 druhů korálů z patnácti čeledí, které žijí při pobřeží osmnácti zdejších ostrovů. Vyskytuje se zde například korálnatec modrý (Heliopora coerulea), trnatci (Antipatharia), papírník sloní (Mycedium elephantotus) či laločníci (Alcyonacea).

V národním parku žije více než 200 druhů ryb včetně klipkovitých (Chaetodontidae), sapínovitých (Pomacentridae), ploskozubcovitých (Scaridae) nebo králíčkovcovitých (Siganidae), ale též různé druhy žraloků včetně žraloka obrovského (Rhincodon typus). Nalézt zde lze i různé druhy měkkýšů, například zástupci čeledi Strombidae, rodu Lambis, tritonka indická (Charonia tritonis) a největší mořský mlž zéva obrovská (Tridacna gigas).

V parku žijí také čtyři druhy želv, dále dugong indický (Dugong dugon) a kytovci (plejtvák obrovský, delfíni).

Lidské osídlení[editovat | editovat zdroj]

V parku je celkem 72 vesnic, které obývá na 14 000 lidí. Hovoří australonéskými jazyky ze skupiny Cenderawasih, mezi které se řadí jazyky Wandamen, Dusner, Meoswar, Roon a Yeretuar.

Ochrana[editovat | editovat zdroj]

Roku 1990 byla oblast vyhlášena mořskou přírodní rezervací. Národním parkem byla navržena o tři roky později a vyhlášena roku 2002.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Teluk_Cenderawasih_National_Park na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]