Tritonka indická

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxTritonka indická
alternativní popis obrázku chybí
Tritonka indická
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenměkkýši (Mollusca)
Třídaplži (Gastropoda)
Řádkruhožábří (Archaeogastropoda)
ČeleďRanellidae
PodčeleďCymatiinae
Rodtritonka (Charonia)
Binomické jméno
Charonia tritonis
Linnaeus; 1758
Synonyma

Charonia seguenziae

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tritonka indická (Charonia tritonis), je druh velkého mořského plže z řádu kruhožábří (Archaeogastropoda). Tento druh žije ve skalnatých nebo korálových rozsedlinách, v hloubce několika metrů. Vyskytuje se ve vodách Indického oceánu a Tichého oceánu.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Lastura dosahuje velikosti až 353 mm výšky a 188 mm šířky. Tento mořský plž je se svou krásně tvarovanou ulitou velmi vyhledávanou sběratelskou trofejí, která se v posledních letech stává vzácnou.

Je jedním z predátorů hvězdice trnové koruny, která se živí korály a její přemnožení je vážným ohrožením pro ekosystémy korálových útesů. Tento plž je zřejmě úplně imunní vůči toxickému slizu, který pokrývá tělo této hvězdice. Jakmile tritonka svou oběť uchopí, už není úniku. Plž hvězdici kousek po kousku požírá zaživa.

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Potápěči plení populaci jednoho z pouhých dvou druhů, které mohou invazi hvězdic omezit. Jediný další predátor, který se specializuje na trnové koruny, je čtverzubec. Podle červeného seznamu IUCN je veden jako druh nevyhodnocený (NE)

Využití člověkem[editovat | editovat zdroj]

Lastura je oblíbený dekorativní předmět a velmi vyhledávanou sběratelskou trofejí. Někdy se také upraví a používá jako trubka - například korejský nagak.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. www.kcaf.or.kr [online]. [cit. 2010-03-31]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-01-20. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]