Mikuláš Bryan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mikuláš Bryan
Narození17. července 1982 (41 let)
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povolánípřekladatel, básník, hudebník, herec, tanečník a teatrolog
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Mikuláš Bryan (* 17. července 1982 v Praze) je český překladatel a básník.

Studium[editovat | editovat zdroj]

Překladatelská činnost[editovat | editovat zdroj]

Překladatelsky se podílel například na televizních seriálech Jak jsem poznal vaši matku (za VII. řadu seriálu v roce 2013 nominován na Cenu Františka Filipovského, za IX. řadu v roce 2015 cenu obdržel)[1][2], Dexter, Survivors, Scrubs, Doteky osudu (pro Prima Cool), Odpočívej v pokoji (pro HBO), Upíří deníky (pro TV Nova) a dalších. Pro televizní vysílání přeložil i řadu filmů a dokumentárních snímků.

Pro Městské divadlo Brno přebásnil písňové texty k muzikálům Papežka (2012), Ostrov pokladů[3] (2015), Prodaný smích[4] (2016) a rockovou operu Evangelium o Marii.[5] (2016). Pro Divadlo na Orlí přeložil operu Jerry Springer: Opera[6] (2013). Společně s Vítem Penkalou a Silvií Šustrovou přeložil pro Argo Třeskutou knihu Teorie velkého třesku[7] – průvodce seriálem Teorie velkého třesku.

Věnuje se i náročnějším textům, především frankofonní poezii a staré literatuře. V roce 2008 obdržel cenu Jiřího Levého[8] (první místo) pro překladatele do 35 let v kategorii poezie za přebásnění nejstaršího kanadského dramatu Le Théâtre de Neptune en la Nouvelle-France. Pro časopisy Souvislosti a Plav (měsíčník pro světovou literaturu) přeložil například výbor z básní Williama Cliffa, část korespondence mezi George Sandovou a Alfredem Mussetem nebo texty bretonských básníků Anjely Duvalové, Pêr-Jakez Heliase, Xaviera Gralla a Maodeze Glanndoura. Jeho překlad renesančního traktátu Orchesographie Thoinota Arbeaua byl jako diplomová práce pod názvem Teatralita renesančního tance: Francie v roce 2009 oceněn cenou V. Königsmarka.[9]

Poezie[editovat | editovat zdroj]

Poezii se věnuje i jako autor:

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]