Mikšův dům

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mikšův dům
Dům kožešníka Mikše, Staroměstské náměstí, Praha
Dům kožešníka Mikše, Staroměstské náměstí, Praha
Poloha
AdresaStaré Město, Praha 1, ČeskoČesko Česko
UliceStaroměstské náměstí
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky11731/1-35 (PkMISSezObrWD) (součást památky Staroměstská radnice)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dům kožešníka Mikše (před tím kramáře Kříže) stojí na Staroměstském náměstí v Praze, má č.p. 1 a č. o. 3. Je jedním z domů, které dnes tvoří Staroměstskou radnici v Praze. V dodnes stojící jižní radniční frontě je to třetí dům počítáno od východu k západu. Je novorenesančně přestavěn a v přízemí a prvním patře jej tři opěrné pilíře dělí na dvě nestejně velké části, druhé patro je již souměrné, se dvěma velkými trojdílnými okny.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původně zde stával románský dvorec, který byl při gotické parcelaci rozdělen. Na vzniklých dvou parcelách vnikl jednak tento dům, jednak vlevo stojící sousední dům U Kohouta. Oba tak mají románské sklepy ze 12. století a přízemí ze století 13. Dům dnes zvaný Mikšův měl tehdy jen jeho dnešní levou část (kde jsou mezi dvěma opěrnými pilíři dva užší arkádové oblouky). V pravé části (kde je dnes jeden širší oblouk) byla v přízemí ulička vedoucí ke kostelu sv. Mikuláše, ve které byly chlebné kotce (krámky).

Křížová klenba na kružbové konzoly, kterou najdeme hned za dnes prosklenými arkádami fasády, je z 1. poloviny 14. století. Patro bylo ve 2. polovině 14. století dostavbou rozšířeno směrem k tehdejší radniční budově (k tzv. západnímu domu nad městištěm Volflinova domu) a v přízemí vznikla křížová žebrová klenba. V 1. patře je dnes v tomto místě novější renesanční klenba bez žeber. V roce 1387 dal tehdejší majitel kramář Kříž svolení k tomu, aby radnice zvýšila zeď jeho domu na té straně, která sousedí s radnicí. Šlo o protipožární opatření.

1458 radnice získala vyhořelý dům kožešníka Mikše z dědictví po jeho vdově. Dům byl spolu s dalšími budovami pozdně goticky přestavěn někdy do r. 1471.

V letech 1879–1880 byl dům zčásti přestavěn v novorenesančním slohu podle návrhu architekta Antonína Bauma. Tak byl v radnici vytvořen největší sál městského zastupitelstva, osvětlený dvěma trojdílnými okny, který zaujímá výšku dvou pater. Pro tento reprezentační prostor namaloval Václav Brožík své dvě největší olejomalby: Mistr Jan Hus před koncilem kostnickým a Volba Jiřího z Poděbrad českým králem (1893). Zařízení sálu upravil v roce 1911 architekt Josef Chochol.

Vznikla také nová pracovna primátor podle návrhu architekta Jana Kotěry.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Druhé patro a atika domu kožešníka Mikše, Staroměstské náměstí, Praha

Pod nadokenní římsou sálu městského zastupitelstva je heslo DIGNITAS MEMORES – AD OPTIMA INTENTI. Mezi okny je na mramorové desce letopočet přestavby AN.DOM/MDCCC/LXXIX.

Nad korunní římskou je atika ve formě plné zídky se dvěma novorenesančními štíty se slepými okny. Štíty jsou zakončeny půlkruhovými frontony v jejichž tympanonech je ve štuku provedena sova a úl (prozíravost a píle). Pod frontnony jsou nápisy DILIGENTIA a PRUDENTIA. Do atikové zídky je zasazen český lev pod královskou korunou mezi znaky čtyř pražských měst.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Kolektiv autorů za vedení a redakce Pavla Vlčka. Umělecké památky Prahy. Staré Město – Josefov. 1. vyd. Praha: Academia 1996, s. 136–148.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]