Metro v Záporoží

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Metro v Záporoží
StátUkrajinaUkrajina Ukrajina
MěstoZáporoží
Délka sítě36 km
Počet linek2
Parametry
Typ metraklasické metro
sovětského typu
Později:
lehké metro
typu RADAN
Rozchod koleje1524 mm
Přívod prouduNapájecí kolejnicí – spodní odběr
Vozy a zázemí
Depa1
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Metro v Záporoží (ukrajinsky: Запорíзький метрополітéн, Zaporizkyj metropoliten), byl projekt na vybudování metra ve městě Záporoží na Ukrajině.

Plány Záporožského metra se vyskytly v 80. letech 20. století, kdy se předpokládalo že do roku 2000 bude Záporoží miliónové město, nicméně se plán metra nenachází v „Koncepci státního programu výstavby a rozvoje metra na období do roku 2020“.

Projekt[editovat | editovat zdroj]

V 80. letech se počítalo že do roku 2000 bude miliónové město a bude potřebovat spolehlivou veřejnou dopravu, projekt ale nebyl nikdy vypracován.

V roce 1997, se poprvé rozhodlo o možnosti lehkého metra typu RADAN, vyvinutý podnikem Antonov, vlastnosti systému byla malá hloubka 15–30 m, 3–4 vozy a plně automatické řízení. Byly naplánovány dvě linky.

Centrální linka[editovat | editovat zdroj]

Podle plánů RADAN měla mít linka depo na jihu Záporoží a měla propojovat sídliště Pivdennyj s centrem města a přístavem. Linka měla být dlouhá 16 km a měla mít 16 stanic. Linka měla být hloubená a měla stát 215 miliónů UAH.

Druhá linka[editovat | editovat zdroj]

Druhá linka měla vést ze Závodu na výrobu titanu a hořčíku v Záporoží a nadjet řeku Dněpr přes Preobraženský most na ostrov Chortycja. Linka měla být dlouhá 20 km.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Проєкт Запорізького метрополітену na ukrajinské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]