Masakr v Rovensku pod Troskami

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Masakr v Rovensku pod Troskami je jeden z masakrů uskutečněných na německém obyvatelstvu v rámci vysídlení Němců z Československa. Uskutečnil se 10. května 1945 ve městě Rovensko pod Troskami v Českém ráji.

Popis události[editovat | editovat zdroj]

10. května 1945 v místní škole probíhal soud s členy Wafen SS. Jeden z vězňů však uprchl a zastřelil ruského partyzána Nelipoviče.[1] To vyvolalo v obci hněv a vojáci Rudé armády, ale stejně tak místní obyvatelé, začali střílet do německých běženců, kteří utíkali do okupovaných zón Německa. Masakr si vyžádal 365 obětí na životech. Z toho jen 50 bylo vojáků Wehrmachtu, zbytek tvořili civilisté: muži, ženy a děti.[2]

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Dlouhá léta připomínal masakr jen nic neříkající pomníček s nápisem "Obětem druhé světové války", neboť to bylo téma, které se mezi místními nerado připomínalo.[3]

V roce 1995 přistěhovalec Pavel Matys toto téma připomněl článkem v Rovenských listech, ten však u místních obyvatel budil spíš rozpaky.

Až po dalších 25 letech se farářka místního Ochranovského sboru Hana Jalušková odhodlala k činu a tak se společně s Kateřinou Matysovou, starostkou Jiřinou Bláhovou a se sochařem Ivanem Podobským podařilo realizovat myšlenku připomínky této události v podobě smírčího kříže, který na svých ohnutých zádech nese memento: NESU BŘEMENO VINY.

Smírčí kříž byl veřejnosti představen v neděli 9. května 2021 odpoledne, věnce k němu položili hejtman Libereckého kraje Martin Půta a turnovský starosta Tomáš Hocke. Přednášku o masakru měl historik Jan Boris Uhlíř, po něm promluvily farářky Hana Jalušková a Benigna Carstens (za direktorium Herrnhuter Brüdergemeine) a nakonec místní římskokatolický farář Tomasz Dziedzic v ekumenickém duchu požehnal.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. V Českém ráji po válce zastřelili stovky Němců, v obci se o tragédii mlčí - regiony.impuls.cz. iRegiony – Rádio Impuls [online]. 2019-05-10 [cit. 2019-06-13]. Dostupné online. 
  2. Krátce po válce zemřely v Rovensku stovky Němců. Vystřílel jsem asi celý zásobník, vzpomíná svědek. iROZHLAS [online]. Český rozhlas [cit. 2019-06-13]. Dostupné online. 
  3. Msta na konec. V Českém ráji zmasakrovali dva dny po válce 365 Němců. iDNES.cz [online]. 2015-05-14 [cit. 2019-06-13]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]