Marie Fiedorová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Marie Fiedorová
Rodné jménoMarie Wallková
Narození6. srpna 1855 Opava
Opava Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí10. října 1917 (ve věku 62 let)
Opava Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Místo pohřbeníMěstský hřbitov v Opavě
Povoláníprůmyslnice
ChoťTheodor Fiedor
PříbuzníKaspar Melchior Balthasar Fiedor (1811-1879), tchán
Oskar Theodor Fiedor, syn
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Marie Fiedorová (rozená Wallková, 6. srpna 1855 Opava10. října 1917 tamtéž[1]) byla slezská průmyslnice a podnikatelka v potravinářství, spoluzakladatelka a majitelka úspěšného závodu Theodor Fiedor na výrobu pečených oplatek v Opavě. Podnik se následně vypracoval na největší závod svého druhu v celém Rakousku-Uhersku. Po smrti manžela Theodora Fiedora roku 1887 firmu po 28 let sama řídila, což bylo v dobovém kontextu vzhledem velikosti společnosti neobvyklé. Firma byla po roce 1989 obnovena pod názvem Opavia. Jméno rodiny zakladatelů připomíná nadále vyráběná čokoládová oplatka Fidorka.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodila se pod jménem Maria Wallek v Opavě, kde vychodila obecnou školu. Provdala se za Theodora Fiedora, jehož rodina již ve druhé generaci přes 20 let vyráběla v Opavě oplatky. S jejich výrobou začali Theodorovi rodiče: soukeník Kaspar Melchior Balthasar Fiedor (1811-1879) si jimi od roku 1840 jen přivydělával ke své profesi, po zboření městských hradeb je prodával na opavské parkové promenádě, nově zavedeném společenském centru. Především se tam výrobě a prodeji věnovala jeho manželka Amálie Fiedorová, rozená Saligerová (* 1816), která po matce Marianně Schwarzové pocházela ze staré pekařské rodiny. To ona stávala na promenádě s pekařskými kleštěmi a lisovala tehdy módní lázeňské oplatky. [2]

Fiedorovi měli čtyři děti. Z nich rodinný podnik po smrti otce Kaspara Melchiora Balthasara Fiedora roku 1879 převzal nejmladší Theodor (* 5.8.1848). Původně se vyučil knihařem. Když se rodina přestěhovala do domu v Masné ulici, převzal a rozšířil provoz pekárny s větším sortimentem oplatek a dalšího sladkého pečiva.

Olomoucká ulice v Opavě v roce 1898

Narůstající poptávka přiměla manžele uvažovat o velkovýrobě zboží. V 80. letech 19. století zřídili Fiedorovi větší výrobní dílnu vybavenou stroji. Roku 1887 Theodor Fiedor zemřel, Marie Fiedorová se následně ujala řízení firmy, zároveň přitom pečovala o své tři nedospělé syny, Oskara, Theodora a Antona. Firmu zdatně vedla a dále rozšiřovala, roku 1901 byl vybudován nový tovární závod v Olomoucké ulici zaměstnávající až 60 pracovníků. Marie Fiedorová vedla závod až do své smrti.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Marie Fiedorová zemřela 10. října 1917 v Opavě a byla pohřbena do rodinné hrobky na zdejším městském hřbitově.

Po smrti[editovat | editovat zdroj]

Firmu zdědil nejstarší syn Oskar Fiedor (* 11.8.1880). S převzetím moci v Československu komunistickou stranou v únoru 1948 a následným znárodněním veškerého hospodářství ve státě byl závod rodině Fiedorových odebrán.

Rodinný život[editovat | editovat zdroj]

Marie Fiedorová se v Opavě vdala za Theodora Fiedora (1848–1887), z jejich manželství vzešly tři děti. Syn Oskar Theodor (1880–?1946) po její smrti podnik vedl. Jeho manželkou byla Christina Fiedorová, rozená Jelínková, z podnikatelské palírenské rodiny Rudolfa Jelínka.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. FIEDOR Theodor 5.8.1848-25.11.1887 – Personal. biography.hiu.cas.cz [online]. [cit. 2020-10-20]. Dostupné online. 
  2. GEBAUER, Josef. Fiedor (Fídor) Kašpar Melchior Baltazar [online]. statutární město Opava, 2007. Dostupné online. []

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]