Mangart

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mangart

Vrchol2679 m n. m.
Prominence1065 m
Izolace12 km
SeznamyNejvyšší hory Slovinska #4
Poloha
SvětadílEvropa
StátSlovinskoSlovinsko Slovinsko
ItálieItálie Itálie
PohoříJulské Alpy
Souřadnice
Mangart
Mangart
PrvovýstupFranz von Hohenwart (1794)
Horninavápenec
PovodíSoča
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mangart nebo Mangrt je hora v Julských Alpách na hranici Slovinska a Itálie. Skalní pyramida je tvořena triaskými a jurskými vápenci, měří 2679 m n. m. a je čtvrtou nejvyšší horou Slovinska.[1] Leží na území Triglavského národního parku, na svahu hory pramení říčka Koritnica, nedaleko se nacházejí Fusinská jezera. Průsmykem Mangartské sedlo, kde se nachází horská chata Koča, vede nejvýše položená asfaltová silnice ve Slovinsku, dosahující nadmořské výšky 2055 metrů.

Na Mangartu se nacházejí dvě via ferraty - ferrata Via Italiana a Via Slovenia[2]. Zajištěná cesta Via Italiana vede severní stěnou hory a jedná o se ferratu obtížnosti C/D. Tato zajištěná cesta severní stěnou Mangartu vděčí za svůj vznik vytyčování státní hranice po roce 1945. Hranice vedoucí středem vrcholové pyramidy Mangartu bránila Italům v přístupu k vrcholu z údolí Koritnice. Proto byla v místy téměř kolmé a kompaktní severní stěně Malého Mangartu instalována ocelová fixní lana a držadla.[3]

Druhá zajištěná cesta, Via Slovenia obtížnosti C, stoupá puklinou v západní stěně Mangartu až na samotný vrchol hory. Nahoru se kromě zajištěné cesty dá dostat také normální cestou, tzv. Via Normale, která zároveň slouží jako sestupová cesta pro ferratu.[2]

Na nejvyšším bodu zvaném Veliki Mangart (2 679 m n. m.) byl vztyčen kříž s vrcholovou knihou.[4] Prvovýstup uskutečnil v roce 1794 lublaňský přírodovědec Franz von Hohenwart, severní stěna byla zdolána v roce 1906.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Kraji.eu Dostupné online
  2. a b Výstup na Mangart: Ferraty Via Slovenia a Via Italiana na třetí nejvyšší horu Slovinska [online]. Panda na cestě, 2019-08-18 [cit. 2019-09-20]. Dostupné online. 
  3. Výstup na majestátní Mangart v Julských Alpách. Pohora.cz [online]. [cit. 2019-09-20]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-07-09. 
  4. Hribi.net Dostupné online

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]