Městský park (Košice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Městský park
Městský park v Košicích
Městský park v Košicích
LokalitaKošice, SlovenskoSlovensko Slovensko
Zeměpisné souřadnice
Založeno60. léta 19. století
Městský park (Košice)
Městský park (Košice)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Městský park je největší veřejný park v Košicích, konkrétně v městské části Staré Mesto. Nachází se mezi Staničním náměstím a Štefánikovou, Thurzovou a Rumanovou ulicí.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Na straně u Štefánikovy ulice se nachází Jakabov palác, u kterého vede malebný most zvaný Most Lásky. Ze strany u Staničního náměstí ho obklopuje nádraží Košice a autobusové nádraží. V Městském parku najdeme fontánu, jezírko, množství míst k sezení a odpočinku, prostor na venčení psů, ale i hudební altánek a letní koupaliště Městské plovárny. Městský park slouží především k odpočinku a také pro pořádání kulturních akcí nebo kulinářských festivalů.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Park byl založen v 60. letech 19. století mezi Mlýnským potokem a řekou Hornádem (dnes mezi nádražím a centrem města).

Koncem 18. století se zde nacházely lázně s pramenem minerální železité vody, které zde fungovaly až do konce 19. století. Lázně byly nahrazeny novými parními a vanovými lázněmi na Dřevěném trhu.

V 70. letech 20. století byl park mírně redukován ve prospěch výstavby nových silnic hlavně v přednádražním prostoru. Hlavní parková promenáda, která spojuje město s nádražím, byla postavena stejně jako zbytek parku také v 60. letech 19. století.

V parku se nachází také elegantní pavilon švýcarského stylu, který byl postaven v roce 1857 pro císařský pár Františka Josefa a jeho manželku Alžbětu. V roce 1909 zde byla postavena budova bruslařského a tenisového pavilonu v secesním slohu podle projektu prešovského rodáka Júlia Sandyho. Aktuálně v západní části parku probíhá výstavba nového hotelu s názvem Parkhotel Villa Sandy*****, který je pojmenován právě po tomto architektovi.

V meziválečném období se v parku nacházela nádražní restaurace a středisko Slovenské rady pro cizinecký ruch s turistickou kanceláří a ubytováním. V roce 1937 zde vzniklo Městské koupaliště a v roce 1962 zde byla podle plánů architekta Ladislava Greča postavena krytá plovárna.

V 90. letech 20. století zde bylo zřízeno jezírko s umělým potůčkem a obnoven hudební altán, který byl postaven roku 1885 podle plánu městského architekta Júlia Poschla.

Poslední rekonstrukce a revitalizace v rámci projektu Evropské hlavní město kultury proběhla v roce 2013. Během této rekonstrukce parku zde přibyly nové lampy, workoutové hřiště, lanovka, kamery, dětská hřiště, informační kiosky, historické jezírko u koupaliště, altán, fontány, můstky a další objekty. Po rekonstrukci zde můžeme najít i množství uměleckých děl od světových umělců jako Slovo od Dušana Zahoranského, Pavilion od amerického umělce Dana Grahama, ale také starší sochy, které vznikly během Mezinárodního sochařského sympózia v kovu, které uspořádaly Východoslovenské železárny Košice v letech 19681971. Zachovala se například socha z názvem Východ Slunce, která je dílem japonského sochaře Hiromi Akiyamu.[1]

V městském parku se u nádraží nachází majestátní topol bílý, který je chráněn podle rozhodnutí ÚŽP Košice, 238/91-Bb pro vědecko-výzkumný, naučný a kulturně-výchovný význam.

Ve druhé polovině 20. století zde byly odhaleny dva památníky – Památník Mjr. Ľudovítovi Kukorellimu a Památník Generála Petrova. V lednu 2018 zde byl osazen ještě nerezový památník Bjørnstjerne Bjørnsona.[2]

V letech 20122015 probíhala rekonstrukce zchátralé budovy bývalé košické kryté plovárny, která byla proměněna na halu umění s názvem Kunsthalle. Vznikl tak polyfunkční prostor vhodný k pořádání mezinárodních výstav a workshopů, který je určen pro současné umění.[3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mestský park (Košice) na slovenské Wikipedii.

  1. Poznáte unikáty Mestského parku? Priblížime Vám ich - Košice:Dnes, 18.1.2017 - Dostupné online (slovensky)
  2. Pamätník B.Björnsona osadili v Mestskom parku - Košice:Dnes, 9.1.2018 - Dostupné online Archivováno 17. 1. 2021 na Wayback Machine. (slovensky)
  3. Mestský park v Košiciach - keturist.sk - Dostupné online (slovensky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]