Lourmarin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lourmarin
Lourmarin – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška200 m n. m.
StátFrancieFrancie Francie
RegionProvence-Alpes-Côte d'Azur
DepartementVaucluse
ArrondissementApt
KantonCadenet
Lourmarin
Lourmarin
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha20,18 km²[1]
Počet obyvatel1 129 (2013[2])
Hustota zalidnění55,9 obyv./km²
Správa
Oficiální webramses.pharaons.fr/genesites/Mairie/lourmarin1/
E-mailmairie@lourmarin.com
PSČ84160
INSEE84068
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lourmarin je francouzská obec v departementu Vaucluse v regionu Provence-Alpy-Azurové pobřeží.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Lourmarin se nachází ve historické oblasti Provence na úpatí pohoří Luberon. Pro místní krajinu jsou typické dramaticky vyhlížející skály a skalní výběžky.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Na území Lourmarinu se již v prehistorickém období nacházelo oppidum a neolitická nekropole. Později si zde osadu vybudovali také Římané. Na konci středověku se zde usadily mocné šlechtické rody. Ve 12. století byla v Lourmarinu vybudována pevnost, na jejímž místě dnes stojí renesanční zámek. V roce 1545 bylo město vypáleno při náboženských nepokojích, protože valnou část obyvatelstva tvořili protestanti. Za vláda Ludvíka XV., v roce 1720, bylo město postiženo velkou morovou epidemií.

Zajímavá místa[editovat | editovat zdroj]

Lourmarin patří mezi nejkrásnější vesnice ve Francii. Díky své malebnosti se stal magnetem pro návštěvníky. V obci se nachází pěkný renesanční zámek, katolický a protestantský kostel. Katolický kostel pochází již z 11. století a snoubí v sobě prvky románského a gotického slohu. Zvonice Castellas s veřejnými hodinami byla postavena v 17. století.[3]

Náhrobek Alberta Camuse

Osobnosti[editovat | editovat zdroj]

V Lourmarinu se narodil Philippe de Girard (1775–1845), inženýr a vynálezce v oblasti textilního průmyslu, který od roku 1825 působil v Polsku. Dnes je polské město Żyrardów, kde působil, partnerským městem obce Lourmarin.

Žili zde také spisovatelé Henri Bosco (1888–1976) a Albert Camus (1913–1960). Jsou pochováni na místním hřbitově. Z vesnice se lze vydat po tzv. literární stezce ve stopách těchto dvou spisovatelů. Obyvatelem vesnice je též známý britský spisovatel Peter Mayle. Jedna z jeho knih, Rok v Provence, pojednává o životě Angličana žijícího v nedaleké vesnici Ménerbes. Díky úspěchu knih Petera Mayla se vesnice jako Lourmarin a Ménebres, do té doby málo známé vesnice ve Francii, staly velmi populární v zahraničí, především v anglicky mluvícím světě.

Trhy[editovat | editovat zdroj]

V pátek ráno se pravidelně koná v Lourmarinu tradiční trh s zhruba 80 prodejci. Odehrává se přímo v centru obce na Boulevard du Rayol a náměstí Henryho Barthelémyho. Každé úterý večer od května do října se koná trh místních zemědělců.[4]

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lourmarin na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]