Philippe de Girard

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Philippe de Girard
Narození1. února 1775
Lourmarin
Úmrtí26. srpna 1845 (ve věku 70 let)
Paříž
PříbuzníHenri Camille Girard a François Girard (sourozenci)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Philippe Henri de Girard [filip ánri d'žirár] (1. února 1775 Lourmarin26. srpna 1845 Paříž) byl francouzský vynálezce a průmyslník.

Pocházel ze zámožné protestantské rodiny, vystudoval přírodní vědy na Montpellierské univerzitě a výtvarné umění u sochaře Chardignyho. Za Velké francouzské revoluce emigroval do Livorna, po návratu působil v Nice jako středoškolský pedagog. Od roku 1806 žil v Paříži, zabýval se výzkumem parního stroje i získáváním energie z mořského příboje, vyvinul hydrostatickou lampu a zdokonalil Appertův vynález konzervace potravin, když nahradil skleněné nádoby kovovými, jeho nápad se však dočkal komerčního využití až v Anglii.[1] V roce 1810 vynalezl stroj na spřádání lnu, vzhledem k válečným událostem se však za něj nedočkal odměny milion franků, kterou mu slíbil Napoleon Bonaparte.[2]

Byl majitelem textilní továrny v Lille, avšak upadl do dluhů a musel Francii opustit. Od roku 1818 žil v rakouském Hinterbergu a roku 1825 přijel na pozvání Pierre Galicheta do Polska, kde se stal členem vládní průmyslové komise. Sestrojil vodní turbínu, která poháněla mlátičku na Pacově statku v Dowspudě. Roku 1830 se zapojil do listopadového povstání. V roce 1833 založil velkou textilní továrnu ve vesnici Ruda Gutowska; její úspěch dal vzniknout novému městu, která bylo na jeho počest pojmenováno Żyrardów.[3] Roku 1844 se vrátil do Francie, kde představil svůj nový siloměr a další objevy, a o rok později zemřel.

V Paříži je po něm pojmenována ulice Rue Philippe-de-Girard, v Żyrardówě stojí jeho pomník.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. https://bridgesystemsltd.com/the-lowly-tin-can/
  2. http://www.notreprovence.fr/savant_de-girard-phlippe.php
  3. Archivovaná kopie. www.zyrardow.pl [online]. [cit. 2018-08-24]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-07-14. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]