Letecká nehoda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Letecká havárie)
Kpt. Christopher Stricklin katapultovaný ze své F-16 během přehlídky na letecké základně Mountain Home ve státě Idaho 14. září 2003 během nepovedeného manévru „obrácená poloviční kubánská osma“. Nikdo nebyl zraněn.

Letecká nehoda je událost spojená s provozem letadla, která vyústila ve smrt nebo vážné poškození zdraví jedné nebo více osob, podstatné poškození nebo ztrátu letadla.

Mezi časté typy leteckých nehod patří srážka letadla s terénem (pádem na terén, nárazem do boku hory, budovy při vzletu a přistání), objektem na zemi (letištní budova, jiné letadlo na letišti, servisní letištní vozidlo) nebo ve vzduchu (střet dvou letadel, střet s ptákem). Takové letecké nehody mívají obvykle tragické následky. I přes toto je letecká doprava považována za jeden z nejbezpečnějších druhů dopravy.

Z pohledu statistiky je nejčastější označovanou příčinou nehody chyba pilotáže, ale toto tvrzení může být ovlivněno politickými vlivy, zájmovými skupinami (výrobci technologie) apod. V praxi se objevují případy, kdy až po několika letech byla nalezena pravá příčina nehody, která byla původně označena jako chyba pilotáže.

Letecké nehody v Česku[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Letecké nehody v Česku a Československu.

V českém právu[editovat | editovat zdroj]

Řízená havárie Boeingu 720

V ČR je vyšetřováním leteckých nehod pověřen ÚZPLN. Zákon o civilním letectví (49/1997 Sb.) k tomu definoval pojmy letecká nehoda a incident:

Letecká nehoda je podle § 55 událost spojená s provozem letadla, ke které došlo od okamžiku nastoupení kterékoliv osoby do letadla za účelem letu do okamžiku vystoupení kterékoliv osoby, pokud

  • došlo ke smrtelnému nebo těžkému zranění kterékoliv osoby za vymezených okolností, nebo
  • došlo ke zničení nebo poškození letadla některým z vymezených způsobů, nebo
  • letadlo je nezvěstné nebo se nachází na nepřístupném místě.

Incident je jiná událost spojená s provozem letadla, která může ovlivnit bezpečnost leteckého provozu. Vážný incident je incident, jehož okolnosti nasvědčují tomu, že došlo téměř k letecké nehodě.

Letecké nehody a incidenty v mezinárodním právu[editovat | editovat zdroj]

Příloha 13 Chicagské úmluvy o civilním letectví[1] stanovuje pro signatářské země doporučení při kategorizaci, šetření a informování o nehodách mezinárodních civilních letů. Podle těchto pravidel vede vyšetřování země, kde k nehodě došlo a vyšetřování se mají právo účastnit i zástupci země registrace, sídla dopravce, výrobce a konstruktérů letounu. Tito zástupci mají přístup na místo nehody, k troskám i všem ostatním důkazům, mají právo se účastnit čtení černých skříněk, mají právo na kopii všech dokumentů vztahujících se k nehodě atd. Předpis stanovuje, co má obsahovat a komu má být předána závěrečná zpráva a stanoví, že tato zpráva má být vydána do dvou měsíců od události. Pokud to z objektivních důvodů není možné, má být v tomto termínu vydána aspoň předběžná zpráva.[2]

Nehody se dají rozdělit zhruba na:

  • Fatální (Fatal Accidents): nehody s oběťmi na životech
  • Onboard Fatalities: oběti na palubě letadla
  • External Fatalities: oběti letecké nehody nepřítomné na palubě letadla
  • Hull Loss Accidents: Nehody, při kterých bylo letadlo zcela zničeno, nebylo nalezeno nebo je vrak zcela nepřístupný

Konspirační teorie[editovat | editovat zdroj]

Havarovaný letoun Boeing 737-205 společnosti Air Guinee Express v Sierra Leone 11. srpna 2004. Nehoda byla beze ztrát na životech.[3]

V některých případech bývá různými neoficiálními zdroji uváděn i značně odlišný popis průběhu, příčin a okolností leteckých nehod, než jaký vyplývá z výsledků úředního šetření. Tyto teorie zpravidla předpokládají, že z politických nebo ekonomických příčin bylo vyšetřování ovlivněno, nebo zfalšovány jeho výsledky. Nejznámější konspirační teorie se vážou k letům KAL 007, TWA 800, Pan Am 103 či American Airlines 77. V Polsku vyvolala množství teorií nehoda PAF 101, v českých podmínkách existují spiklenecké teorie např. k nehodám letů ČSA 001, ČSA 540, JAT 367 nebo LZ 101.

Účinky a vlivy nehody na organismus[editovat | editovat zdroj]

Historie[editovat | editovat zdroj]

K vůbec prvnímu leteckému neštěstí došlo dne 17. září 1908, kdy havaroval jeden z amerických průkopníků letectví Orville Wright, při tomto leteckém neštěstí zahynul jeho přítel a jediný pasažér Thomas Selfridge.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. (anglicky) Chicagská úmluva Archivováno 7. 11. 2011 na Wayback Machine. na stránkách ICAO
  2. (anglicky) Dodatek č.13 Chicagské konvence
  3. RANTER, Harro. ASN Aircraft accident Boeing 737-205 Advanced 3X-GCM Freetown-Lungi International Airport (FNA). aviation-safety.net [online]. [cit. 2020-04-20]. Dostupné online. 
  4. http://technet.idnes.cz/prvni-letecka-nehoda-0lw-/tec_technika.aspx?c=A130916_194024_tec_technika_sit

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]