Let Me Be Your Star

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Let Me Be Your Star
Singl od Smash
Z albaThe Music of Smash, Bombshell
Vydáno16. ledna 2012
Nahráno2012
Formátke stažení
Žánrpop
Délka3:12
VydavatelstvíColumbia Records
ProducentMarc Shaiman
AutorMarc Shaiman, Scott Wittman
Singly Smash chronologicky
The National Pastime Let Me Be Your Star The 20th Century Fox Mambo

Let Me Be Your Star je původní píseň představená v první epizodě televizního seriálu Smash s názvem Pilot. Složili ji Marc Shaiman a Scott Wittman, ale v prostředí seriálu ji napsalo skladatelské duo Tom Levitt (Christian Borle) a Julia Houston (Debra Messing) pro muzikál o Marilyn Monroe s názvem Bombshell. Píseň zároveň slouží i jako titulní píseň celého seriálu.

Použití v seriálu[editovat | editovat zdroj]

V první epizodě píseň zpívají postavy Karen Cartwright (Katharine McPhee) a Ivy Lynn (Megan Hilty), když se připravují a poté i ucházejí o roli Marylin pře celým produkčním týmem.

Píseň se od té doby v seriálu mnohokrát opakovala, a to jako sólová píseň nebo i jako duet. V první sérii ji opět zpívaly Karen a Ivy ve druhé epizodě „The Callback" a „The Workshop", Ivy ji zpívala v šesté epizodě „Chemistry" a Rebecca Duvall (Uma Thurman) ji zpívala v jedenácté a čtrnácté epizodě, s názvy „The Movie Star" a „Previews". Ve druhé sérii ji opakovala Karen a několik tanečnic v první epizodě „On Broadway" a Ivy v osmé epizodě „The Bells and Whistles" a v jedenácté epizodě „The Dress Rehearsal".

Vydání[editovat | editovat zdroj]

Píseň byla původně vydána jako singl na iTunes a Amazonu. V současné době je dostupná i na albech seriálu, The Music of Smash a Bombshell (na druhém zmiňovaném je obsažena verze s prodlouženou předehrou, která v seriálu nezazněla), s vokály od McPhee a Hilty z pilotní epizody.

Píseň ke dni 13. dubna 2012 prodala přes 48 000 digitálních kopií.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Dne 19. července 2012 byla píseň nominována na cenu Emmy pro nejlepší původní hudbu a text. V prosinci 2012 byla také nominována na cenu Grammy za nejlepší píseň napsanou pro vizuální médium. Píseň nevyhrála ani v jedné z kategorií.

Další výskyt písně[editovat | editovat zdroj]

Megan Hilty zpívala píseň na silvestrovský večer na NBC's New Year's Eve with Carson Daly dne 31. prosince 2011.

Datum vydání[editovat | editovat zdroj]

Oblast Datum Formát Vydavatelství
Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké 16. ledna 2012 ke stažení - digitální singl Columbia Records
6. února 2012 ke stažení - digitální singl
1. května 2012 ke stažení - digitální album

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Let Me Be Your Star na anglické Wikipedii.