La Belle Ferronnière

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Skutečné jméno neznámé
Fiktivní portrét La Belle Ferronière (16. století, zámek Azay-le-Rideau, Francie)
Fiktivní portrét La Belle Ferronière (16. století, zámek Azay-le-Rideau, Francie)
Narozeníasi 1500
Úmrtí1530–1540
Národnostfrancouzská
Povolánídvorní dáma
Známá jakoLa Belle Ferronière
Partner(ka)František I. Francouzský
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

La Belle Ferronnière (1500 – kolem 15301540[1]) je přezdívka jedné z milenek francouzského krále Františka I.[pozn. 1] Její skutečné jméno není známé.

Život[editovat | editovat zdroj]

O jejím původu existuje několik dohadů. Není však pravděpodobné, jak uvádí starší literatura, že pocházela ze Španělska a byla členkou skupiny tuláků a kejklířů, kteří se připojili ke králi Františkovi I. při jeho návratu ze zajetí ze Španělska[2] (král padl do zajetí v bitvě u Pavie roku 1525). Spíše byla ženou bohatého obchodníka s výrobky nebo uměleckými předměty ze železa (francouzsky ferronier) nebo měšťana či advokáta jménem Ferron.

O pomstě jejího žárlivého manžela existují dvě verze. Podle první otrávil ji i krále; manželka za několik dnů zemřela a král dlouho churavěl.[3] Romantičtější verze hovoří o tom, že se manžel úmyslně nakazil syfilidou od pařížských prostitutek a nemoc se přes manželku přenesla na krále, který touto chorobou, tehdy neléčitelnou, trpěl až do smrti. [4][5]

Posmrtná interpretace příběhu[editovat | editovat zdroj]

Lékař a královský rádce Louis Guyon (asi 1527-1617) uvedl:

Velký král František I. si vyhlédl manželku právníka z Paříže, velmi krásnou a milosrdnou, kterou nechci jmenovat, protože zanechala děti vybavené skvělými přednostmi. I když dvořané a královští kuplíři o tom věděli, tak neporadili králi, aby se jí zmocnil svou autoritou a královskou mocí. Nakonec se manžel pomstil za svou ženu, která se poddala vůli krále, a aby této aféře zabránil, tak předstíral, že se osm nebo deset dní zabývá svými polnostmi, on však zůstal potajmu ve městě. V Paříži navštěvoval nakažené povětrné ženštiny, aby nemoc předal manželce a tato králi. A hned našel, co hledal a nakazil tím svou ženu a ta potom krále. Ten potom nakazil několik dalších žen, které navštěvoval, a nikdy se již z nemoci nemohl vyléčit a po celý zbytek svého života byl nezdravý, smutný, nešťastný a nepřístupný.[4]

O krásné Františkově milence vzniknul též následující epitaf:

Zde leží krásná Ferronnière, ta nebezpečná přízeň, která skrze žárlivostí zaslepeného svého muže zkrátila kariéru galantnímu vládci“.[4]

La Belle Ferronière v umění[editovat | editovat zdroj]

La belle ferronnière, Leonardo da Vinci (Louvre)

Údajné portréty[editovat | editovat zdroj]

Skutečná podoba La Belle Ferronière není známa, i když je jejím jménem označeno několik obrazů, často inspirovaných obrazem Leonarda da Vinci (viz dále), případně romantickou představou malíře.

Nejznámější je portrét umístěný v pařížském Louvru, jehož autorem je Leonardo da Vinci.[6] V Louvru tento obraz nebyl takto registrován, zjevný omyl (doba vzniku nemůže souhlasit s obdobím života té krasavice) pochází z počátku 19. století. Tehdy malíř Jean Auguste Dominique Ingres vytvořil rytinu pro účely reprodukce, kterou pravděpodobně omylem nazval „La Belle Ferronière“. Tuto chybu převzaly tiskařské dílny a obrazu je soustavně připisován nesprávný název.

La Belle Ferronière v literatuře[editovat | editovat zdroj]

Francouzský spisovatelAlbert Blanquet (1826–1875) napsal román La Belle Ferronniére (1862).

Šperk „ferronière“[editovat | editovat zdroj]

Na portrétu ze školy Leonarda da Vinci je vidět ozdoba sestávající z pásku obepínajícího hlavu, který se na čele spojuje kamejí nebo drahým kamenem. (Stejný šperk se vyskytuje i na Vinciho obraze Dáma s hranostajem.) Francouzština užívá pro tento druh ozdoby výraz „ferronière“.[3] Tento druh šperku byl populární ještě počátkem 19. století (viz Galerie).

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Le ferronier je ve francouzštině umělecký zámečník. La Ferronnière může znamenat jeho manželku nebo manželku muže příjmením Ferron.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku La Belle Ferronnière (maîtresse de François Ier) na francouzské Wikipedii.

  1. KÖSTER, Rudolf. Eigennamen im deutschen Wortschatz. [s.l.]: De Gruyter, 2003. Dostupné online. ISBN 978-3-11-017702-2. 
  2. Nouvelle biographie générale. Paris: Firmin Didot frères, 1858. Dostupné online. Kapitola Ferronière, s. 557. (francouzsky) 
  3. a b Ottův slovník naučný 9.. Praha: J. Otto, 1895. Dostupné online. Kapitola Ferronnière, s. 135. 
  4. a b c Grand Dictionnaire universel du XIXe. siecle. [s.l.]: Larousse & Boyer, 1872. 
  5. DUFRESNE, Claude. František I.. [s.l.]: Domino, 2002. ISBN 80-7303-060-8. 
  6. La Belle Ferronière de Leonardo da Vinci [online]. Musée du Louvre, 7. dubna 2015 [cit. 2022-01-28]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]