Kostel svatého Klementa Římského (Miedżna)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Klementa Římského
Miedżna
Kostel svatého Klementa Římského v roce 2011
Kostel svatého Klementa Římského v roce 2011
Místo
StátPolskoPolsko Polsko
VojvodstvíSlezsko
GminaMiedżna
ObecMiedźna
Souřadnice
Kostel svatého Klemeta Římského Miedżna
Kostel svatého Klemeta Římského
Miedżna
Základní informace
Církevřímskokatolická
Diecézekatowická
DěkanátMiedżna
Farnostfarnost svatého Klementa Římského v Miedżné
Statusfarní kostel
Užíváníužíván
ZasvěceníKlement I.
Architektonický popis
Výstavba1721
Specifikace
Stavební materiáldřevo
Další informace
Kód památkyR/29 a 450/65
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Klementa Římského (polsky: Kościół św. Klemensa Papieża) je historický římskokatolický dřevěný kostel v obci Miedżna, gmina Miedżna, okres Pszczyna, Slezské vojvodství a náleží k děkanátu Miedżna, arcidiecéze katowické, je farním kostelem farnosti sv. Klementa Římského v obci Miedżna. Kostel je obklopen hřbitovem a

Dřevěný kostel je zapsán v seznamu kulturních památek slezského vojvodství pod číslem 450/65 z 14. prosince 1965[1] a je součástí Stezky dřevěné architektury v Slezském vojvodství.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První zmínky o farnosti pocházejí z roku 1325. V letech 1598–1628 byla farnost protestantská.[2] Kostel byl postaven na místě původního dřevěného kostela v roce 1721. Kostel byl v roce 1859 přestavěn, byla prodloužena loď. Z tohoto důvodu sanktusník není nad rozhraním kněžiště a lodi.[3] Další přestavba byla provedena v roce 1859.[4] V šedesátých letech byla provedena rozsáhlá oprava a konzervátorské práce.[2]

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Kostel svatého Klementa Římského je jednolodní orientovaná dřevěná stavba roubené konstrukce zakončená kněžištěm. Na severní straně kněžiště se nachází sakristie. V západní ose průčelí lodi je přisazena věž s čtvercovým půdorysem nahoru zužujícím se profilem štenýřové konstrukce. Na věži je posazeno zvětšené zvonové patro s cibulovitou báni, která je zakončena osmibokou lucernou. Stěny věže jsou bedněny šindelem. Kostel má sedlovou střechu, nad středem lodi je sanktusník s lucernou ukončenou cibulovou střechou.[5] Střecha je krytá šindelem. Kolem kostela jsou otevřené soboty.[4] Stěny kostela nad sobotami jsou bedněny deskami, v sobotách jsou nekryté. Boční vchody do lodi jsou kryté cibulovou střechou.

Interiér[editovat | editovat zdroj]

V lodi je plochý strop s imitací kazetového stropu. Interiér je barokní. Hlavní oltář je pozdně barokní z první poloviny 18. století s obrazem svatého Klementa Římského se sochami sv. Petra a sv. Pavla. Boční oltář je zdoben obrazem z 18. století matky Boží s dítětem. Kruchta s varhany je podepřena čtyřmi dřevěnými sloupy.[6] Ambona je z 18. století je zdobena malbami svatých evangelistů a Krista. Ve východním okně kněžiště je kopie gotické vitráže se scénou ukřižování, originál se nachází v Arcidiecézním muzeu v Katovicích.

Zvony[editovat | editovat zdroj]

V roce 1859 byly pořízeny tři zvony svatý Jacek (sv. Hyacint), nejsvětější Panna Marie, svatý Jozef.[2]

Okolí[editovat | editovat zdroj]

Kostel se nachází uprostřed vesnice, je ohrazen dřevěnou okradou se dvěma brankami a je obklopen hřbitovem.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kościół św. Klemensa Papieża w Miedźnej na polské Wikipedii.

  1. Narodowy Instytut Dziedzictwa: Rejestr zabytków nieruchomych – województwo śląskie Archivováno 26. 6. 2017 na Wayback Machine.. [cit.2017-11-09]. Dostupné online Archivováno 26. 6. 2017 na Wayback Machine.. S. 89 (polsky)
  2. a b c BEDNARSKA, Aleksandra. Kościół par. pw. św. Klemensa Papieża, Miedźna - Zabytek.pl. zabytek.pl [online]. 2015-11-24 [cit. 2017-12-17]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-06-24. (polsky) 
  3. Katalog Kościołów Drewnianych - Miedźna. krajoznawca.org [online]. Regionalna Pracownia PTTK w Katowicach [cit. 2017-12-17]. Dostupné online. (polsky) 
  4. a b Kościół pw. św. Klemensa w Miedźnej. www.peuk.fiiz.pl [online]. [cit. 2017-12-17]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-06-24. (polsky) 
  5. Drewniany kościół pw. św. Klemensa Papieża w Miedźnej. www.slaskie.travel [online]. [cit. 2017-12-21]. Dostupné online. (polsky) 
  6. Kościoły drewniane. www.kosciolydrewniane.pl [online]. [cit. 2017-11-24]. Záložka: Polska>levý sloupec: ŚLASKIE, otevři: Miedźna. Dostupné online. (polsky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Antoni Kreis: Z drewna ciosane. Chorzów: Górnośląski Park Etnograficzny, 2004. (polsky)
  • Rejduch-Samkowa Izabela, Samek Jan (red.): Katalog zabytków sztuki w Polsce. Tom VI. Województwo katowickie. Zeszyt 10. Powiat pszczyński. Warszawa: Instytut Sztuki PAN i Wojewódzki Konserwator Zabytków w Katowicach, 1961, s. 17-19. (polsky)
  • Płazak Ignacy: Pszczyna. Zabytki miasta i regionu. Przewodnik po muzeum. Pszczyna: Muzeum Wnętrz Pałacowych w Pszczynie, 1974, s. 35. (polsky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]