Kostel Všech svatých (Újezd u Černé Hory)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Všech svatých
v Újezdu u Černé Hory
jižní strana kostela
jižní strana kostela
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajJihomoravský
OkresBlansko
ObecÚjezd u Černé Hory
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
Děkanáttišnovský
FarnostÚjezd u Černé Hory
ZasvěceníVšech svatých
Datum posvěcení1750
Architektonický popis
Stavební slohbaroko
Specifikace
Délka23 m
Šířka7 m
Stavební materiálkámen, cihla, omítka
Další informace
Kód památky14591/7-619 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Všech svatých je římskokatolický chrám v obci Újezd u Černé Hory v okrese Blansko. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1] Je farním kostelem farnosti Újezd u Černé Hory.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel byl postaven na počátku 13. století jako šlechtická svatyně v románském slohu. Dokládá to vstupní portál na jižní straně. Nejstarší dochovanou zprávou o kostele je zápis z roku 1308 o faráři Jakubu z Újezda.

V roce 1744 kostel spolu s farou a téměř celou vsí vyhořel a zůstal v ruinách. V roce 1750 byl zhotoven zednickým mistrem Františkem Josefem Stachou z Černé Hory plán na obnovu kostela v barokním slohu. Přestože měla farnost šest vrchností, nikdo z nich nechtěl opravu financovat. Kostel byl v letech 1750 – 1754 obnoven díky tomu, že tehdejší farář Jakub Želivský věnoval na opravu svoje úspory. Zbytek dodali farníci – nevolníci. Náklad na obnovu činil 905 zlatých, vnitřní vybavení 300 zlatých. [2] Opravy kostela znamenaly citelné zásahy do jeho původní podoby. Plochý trámový strop nahradila valená klenba s výsečemi. Navíc byly odstraněny všechny románské prvky a zachován jen vstupní portál. V přízemí věže na západní straně byly prolomeny dva otvory, jeden z nich na dvoukřídlé dveře. [3]

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Jde o románský kostel z počátku 13. století, radikálně přestavěný v polovině 18. století, a upravený roku 1804. Je to orientovaná podélná jednolodní stavba s věžní emporou, sakristií přilehlou k severní straně lodi a kněžištěm s půlkruhovým závěrem.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2015-07-17]. Identifikátor záznamu 124985 : Kostel Všech svatých. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Kostel Všech svatých v Újezdu u Černé Hory [online]. ujezducernehory.eu [cit. 2015-07-17]. Dostupné online. 
  3. Jan Charvát. Újezd u Černé Hory: kostel zničil požár [online]. blanensky.denik.cz [cit. 2015-07-17]. Dostupné online. 
  4. Kostel Všech svatých [online]. pamatky.kr-jihomoravsky.cz [cit. 2015-07-16]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]