Kamýšek obecný

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxKamýšek obecný
alternativní popis obrázku chybí
Kvetoucí kamýšek obecný (Scirpoides holoschoenus)
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádlipnicotvaré (Poales)
Čeleďšáchorovité (Cyperaceae)
Rodkamýšek (Scirpoides)
Binomické jméno
Scirpoides holoschoenus
(L.) Soják, 1972
Synonyma
  • Scirpus holoschoenus
  • Holoschoenus vulgaris
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Květenství

Kamýšek obecný (Scirpoides holoschoenus) je vytrvalá bylina, jediný druh rodu kamýšek rostoucí v české přírodě. Tento původní druh české květeny se v současnosti vyskytuje jen vzácně a je ohrožen vyhynutím.[2]

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Areál původního výskytu kamýšku obecného se rozkládá ve střední, jižní a východní Evropě, na severu Afriky a jihozápadě Asie; zavlečen byl do Severní Ameriky. V České republice jej nalezneme na nemnoha lokalitách v Čechách (hlavně v Polabí) a na jižní Moravě. Jeho stanoviště bývají řídce roztroušená od nížin po pahorkatiny na vlhkých písčinách, loukách, slatinách a bažinách, na březích vodních toků a nádrží i v příkopech okolo cest.[2][3]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vytrvalá, v trsech rostoucí rostlina dorůstající do výše 50 až 100 cm, ojediněle i výše. Ze silného, článkovitého, plazivého oddenku s výběžky rostou oblá, šedozelená stébla téměř bez listů. Stébla jsou vespod objatá několika žlutohnědými pochvami bez listů, pouze z nejhořejší vystupuje nedlouhá, úzce šídlovitá čepel.

Na vrcholu stébla vyrůstá zdánlivě postranní květenství, kružel. Jeho prvý listen je vztyčený a je vyšší než květenství, případné další listeny jsou svěšené. Kružel je sestaven z kulovitých hlávek, vytvořených nahloučenými drobnými klásky, prvá hlávka je přisedlá a ostatní stopkaté. Malokvěté, rezavě žluté klásky jsou podlouhle vejčité a mají široce vejčité plevyosinou.

Kvítky jsou nahé (bez okvětních štětinek), kvetou v červnu a červenci, opylovány jsou anemogamicky. Plody jsou obvejčité, tříhranné, hnědočerně zbarvené nažky, asi 1 mm velké. Rostliny se mohou rozrůstat z oddenků nebo se množit nažkami.[2][3][4][5]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Kamýšek obecný je variabilním druhem a někdy jsou rozlišovány i jeho poddruhy:

  • Scirpoides holoschoenus (L.) Soják subsp holoschoenus
  • Scirpoides holoschoenus (L.) Soják subsp. globifera (L.f.) Soják
  • Scirpoides holoschoenus (L.) Soják subsp. thunbergii (Schrad.) Soják

V české přírodě byl zjištěn pouze jediný, nominátní poddruh S. h. holoschoenus.[6]

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Počet vyrůstajících rostlin v Česku má soustavně klesající trend a proto byl kamýšek obecný v „Červeném seznamu cévnatých rostlin České republiky“ z roku 2012 zařazen mezi silně ohrožené druhy (C2b).[2][7]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03].
  2. a b c d HOSKOVEC, Ladislav. BOTANY.cz: Kamýšek obecný [online]. O. s. Přírodovědná společnost, BOTANY.cz, rev. 28.02.2008 [cit. 2016-04-04]. Dostupné online. 
  3. a b Wilde planten: Scirpoides holoschoenus [online]. Wilde planten in Nederland en België, NL [cit. 2016-04-04]. Dostupné online. (nizozemsky) 
  4. POLÍVKA, František. Názorná květena zemí koruny české: Kamýšek obecný [online]. Wendys, Zdeněk Pazdera, 1901 [cit. 2016-04-04]. S. 579. Dostupné online. 
  5. KUKKONEN, I. Flora of Pakistan: Scirpoides holoschoenus [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2016-04-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. The Plant List: Scirpoides holoschoenus [online]. Collaboration between the Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden [cit. 2016-04-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. GRULICH, Vít. Red List of vascular plants of the Czech Republic: 3rd edition. S. 631–645. Preslia [online]. Botanický ústav, AV ČR, Průhonice, 2012 [cit. 04.04.2016]. Roč. 84, čís. 3, s. 631–645. Dostupné online. ISSN 0032-7786. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]