Původní druh

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Původní druh (též autochtonní druh) je biologický druh, který se vyskytuje na daném místě přirozeně, tzn. vznikl nebo doputoval na danou lokalitu bez přičinění člověka. V Evropě se mezi původní druhy obvykle počítají takové, které se zde vyskytují již od konce poslední doby ledové.[1] Přesto není vždy jasné, jaký druh je původní.[2]

Příklad: Smrk ztepilý je autochtonní v horských oblastech, kde je nepůvodní dub letní.

V opačném případě se jedná o nepůvodní druh (alochtonní). Ty můžeme rozdělit na archeofyty (zavlečené člověkem od počátku neolitu do objevení Ameriky) a neofyty (zavlečené až po objevení Ameriky).[1]

Autochtonie a alochtonie/heterochtonie[editovat | editovat zdroj]

Pojem „autochtonní“ se používá nejen v botanice, ale i v dalších oborech.

V geologii se za autochtonní považují například kamenná moře, jako opačný pojem se používá rovněž alochtonní.

V rehabilitační anatomii se rozlišují autochtonní svaly (autochtonní muskulatura), které nepodléhají bezprostřednímu volnímu vlivu.

V etnografii a kulturní antropologii se za autochtonní považuje kulturní fenomén, který vznikl v daném místě či v dané kultuře. Též například za autochtonní myšlenku určitého vědeckého oboru nebo směru se označuje ta, která je mu původní.

V psychoterapeutickém směru zvané satiterapie se jako autochtonní označuje takový způsob překonávání problémů a zvládání života, na který přijde pacient sám z vlastního prožitého vědění a svobodného rozhodnutí; opakem je řešení heterochtonní, tedy cizí, od jiných převzaté, normalizované, vnucené či prostě poslušně vykonané.

Reference[editovat | editovat zdroj]