Kajman šíronosý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxKajman šíronosý
popis obrázku chybí
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaplazi (Reptilia)
Řádkrokodýli (Crocodilia)
Čeleďaligátorovití (Alligatoridae)
Rodkajman (Caiman)
Binomické jméno
Caiman crocodilus
Areál rozšíření
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kajman šíronosý (Caiman latirostris) je největší zástupce rodu kajman, největší samci dosahují až 3,5 metrů délky.[2] Většina zvířat je ovšem menší: samci okolo dvou metrů, samice kolem 1,5 m. Vyskytuje se ve střední a východní části Jižní Ameriky, na území Brazílie, Paraguaye, Bolívie a severní Argentiny. Obývá i toky ve vyšších polohách, v Bolívii vystupuje až do výšky 600 metrů nad mořem a nevadí mu ani brakická voda. Živí se především rybami, měkkýši, většími korýši a želvami, díky poměrně krátké a široké tlamě je schopen usmrtit a sežrat i značně velké želvy, příležitostně však sbírá i sladké plody spadané do vody, čímž přispívá k šíření jejich semen. Je tak zřejmě jediným zástupcem řádu krokodýlů, který ve větší míře přijímá i rostlinnou potravu.[3] Páří se na konci období sucha, samice pak za asi osm týdnů snáší 18–50 vajec. Své až 1,5 m vysoké hnízdo si samice hlídá. Vylíhlá mláďata jsou 22–24 cm velká.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-02]
  2. Kajman šíronosý. www.krokodylipraha.cz [online]. Krokodýlí zoo Praha [cit. 2020-12-20]. Dostupné online. 
  3. Platt, S.G; Elsey, R.M; Liu, H. (2013). "Frugivory and seed dispersal by crocodilians: an overlooked form of saurochory?". Journal of Zoology. 291 (2): 87–99.
  4. S.R.O, Antee. Kajman šíronosý (Caiman latirostris) | Atlas krokodýlů - Krokodýlí ZOO Protivín. www.krokodyli.cz [online]. [cit. 2020-12-20]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]