Křivatec rolní

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxKřivatec rolní
alternativní popis obrázku chybí
Křivatec rolní s listy a květy v přeslenu
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádliliotvaré (Liliales)
Čeleďliliovité (Liliaceae)
Rodkřivatec (Gagea)
Binomické jméno
Gagea villosa
(M.Bieb.) Sweet, 1826
Synonyma
  • Gagea arvensis [1]
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Křivatec rolní (Gagea villosa) je nízká, planě rostoucí cibulovitá rostlina kvetoucí velmi brzy z jara žlutozelenými květy.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Vyrůstá hlavně na jihu Evropy a dále již řidčeji ve střední a východní Evropě, v Malé a Střední Asii a na severu Afriky. V České republice se tento světlomilný druh vyskytuje jen roztroušeně v nížinách až středních polohách, především v nejteplejších oblastech.[2][3][4]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vytrvalá bylina vysoká od 5 do 20 cm se dvěma nestejně velkými cibulemi ve společném obalu s krátkými kořeny. Z cibule vyrůstá jeden nebo dva úzce čárkovité (asi 5 mm široké), jednožilné, ploché vztyčené listy lodyhu vysoko přerůstající a jedna načervenalá lodyha s obvykle dvěma širšími, na okraji pýřitými lodyžními listy vyrůstajícími pod květenstvím. Výše, téměř v přeslenu, jsou listeny z jejíchž paždí rostou květy seskupené do zdánlivého okolíku. Druhovým poznávacím znamením je větší množství květů (až 15) a jejich hustě chlupaté, nestejně dlouhé květní stopky. Okolo hlavní rostliny vyrůstají z vedlejších, nekvetoucích cibulek nitkovité, poněkud tlusté, u země načervenalé listy. Rostlina je náročná na sluneční světlo, na zastíněném stanovišti nevykvétá.

Detail květu křivatce rolního

Oboupohlavný květ, mající v průměru 1,5 až 2 cm, má ve dvou přeslenech 6 volných špičatých okvětních lístků které jsou z vnitřní strany citrónově žluté a z vnější nazelenalé a chlupaté. Ve květu je 6 volných tyčinek se žlutými prašníky, synkarpní gyneceum je složeno ze 3 plodolistů, semeník je svrchní s dlouhou čnělkou a trojklanou bliznou. Vykvétá v březnu až květnu. Opylovány jsou hmyzem.

Plody jsou tříhranné tobolky s mnoha drobnými oválnými semeny s masitými přívěsky, v našich podmínkách rostlina vykvétá vzácně a ještě vzácněji vytváří plody. Někdy se v paždí lodyžních listů vytvářejí drobné rozmnožovací cibulky. V zemi vedle mateční cibule obvykle vyrůstají dvě až více drobných cibulek.[2][3][5][6]

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Rostlina začíná růst velice brzy, již koncem zimy nebo počátkem jara vyráží z cibulky listy a květonosná lodyha. Koncem května semena dozrávají a nadzemní část rostliny usychá, přežívají dále jen cibulky a případná semena.

Rozmnožuje se většinou drobnými cibulkami vyrostlými v půdě z mateřské cibule které se při zpracování půdy lehce odlamují nebo cibulkami vyrostlými u listů na lodyze. Zralá semena s masitými přívěsky roznášejí po okolí mravenci.[3][6][7]

Význam[editovat | editovat zdroj]

V minulosti se vyskytoval často na polích jako vytrvalý plevel především v ozimech a ve vytrvalých pícninách. V písčitých půdách byl díky silnému vegetativnímu rozmnožování hojným plevelem, kulturním rostlinám odebíral vláhu a živiny. Nyní silně ustupuje a je nejspíš ke spatření v sušších trávnicích na místech s narušeným drnem, na mezích, v křovinách nebo na ruderálních stanovištích, především však v suchých a živinami bohatých, vesměs vápnitých půdách.

Seznamu cévnatých rostlin České republiky je z důvodů klesajících počtů lokalit druhu zařazen do kategorie (C2) mezi ohrožené druhy.[8]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BioLib.cz – Gagea villosa (Křivatec rolní) [online]. BioLib.cz [cit. 2013-02-09]. Dostupné online. 
  2. a b HOSKOVEC, Ladislav. BOTANY.cz: Křivatec rolní [online]. O. s. Přírodovědná společnost, BOTANY.cz, rev. 09.07.2007 [cit. 2013-02-09]. Dostupné online. 
  3. a b c DEYL, Miloš. Plevele polí a zahrad: Křivatec rolní. Praha: Československá akademie věd, 1956. 374 s. 
  4. DVOŘÁK, Václav. Natura Bohemica: Křivatec rolní [online]. Natura Bohemica, Olomouc, rev. 06.06.2011 [cit. 2013-02-09]. Dostupné online. 
  5. NATURFOTO.cz: Křivatec rolní [online]. Petr Soural, NATURFOTO.CZ [cit. 2013-02-09]. Dostupné online. 
  6. a b Wilde planten: Gagea villosa [online]. Wilde planten in Nederland en België [cit. 2013-02-09]. Dostupné online. (nizozemsky) 
  7. ANDERBERG, Arne. Den virtuella floran: Gagea villosa [online]. Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm, SE, rev. 27.04.2000 [cit. 2013-02-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. DANIHELKA, Jiří; CHRTEK, Jindřich; KAPLAN, Zdeněk. Checklist of vascular plants of the Czech Republic: Gagea villosa [online]. Preslia č. 84, Botanický ústav, AV ČR, Průhonice, rev. 2012 [cit. 2013-02-09]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]