Joseph Kalathiparambil

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jeho Excelence
Joseph Kalathiparambil
Emeritní biskup Calicutu
Sekretář Papežské rady pro pastoraci migrantů a lidí mimo domov
Církevřímskokatolická
Jmenování22. února 2011
PředchůdceAgostino Marchetto
HesloSuper Omnia Caritas
Svěcení
Kněžské svěcení13. března 1978
světitel Joseph Kelanthara
Biskupské svěcení19. května 2002
světitel Daniel Acharuparambil
1. spolusvětitel Maxwell Valentine Noronha
2. spolusvětitel Varghese Chakkalakal
Osobní údaje
ZeměIndieIndie Indie
Datum narození6. října 1952 (71 let)
Místo narozeníVaduthala, IndieIndie Indie
Národnostindická
Alma materPapežská univerzita Urbaniana
multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Joseph Kalathiparambil (* 6. října 1952, Vaduthala) je indický římskokatolický kněz, biskup a sekretář Papežské rady pro pastoraci migrantů a lidí mimo domov.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 6. října 1952 ve Vaduthale. Svá filosofická studia získal ve Vyšším semináři svatého Pavla v Trichinpoly a teologická v Papežském vyšším semináři svatého Josefa v Aluvě. Na kněze byl vysvěcen 13. března 1978 arcibiskupem Josephem Kelantharou. Na Papežské univerzitě Urbaniana získal titul z kanonického práva. Po vysvěcení působil jako vicekněz katedrály sv. Františka Xaverského ve Verapoly. Roku 1984 byl jmenován vice-rektorem Collegio San Paolo v Římě. Později odešel zpět do své země a 15. srpna 1989 byl jmenován kancléřem arcidiecéze Verapoly.

Roku 1989 mu byl papežem Janem Pavlem II. udělen titul Kaplana Jeho Svatosti, a tím získal oslovení Monsignore. Dne 6. listopadu 1996 se stal generálním vikářem arcidiecéze Verapoly a 31. ledna 2001 mu byl udělen titul Preláta Jeho Svatosti.

Dne 19. dubna 2002 byl ustanoven diecézním biskupem Calicutu. Biskupské svěcení přijal 19. května 2002 z rukou arcibiskupa Daniela Acharuparambila a spolusvětiteli byli biskup Maxwell Valentine Noronha a Varghese Chakkalakal. Tuto funkci vykonával do 22. února 2011 kdy byl jmenován sekretářem Papežské rady pro pastoraci migrantů a lidí mimo domov. Jeho služba byla potvrzena papežem Františkem.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]