Josef Svoboda (fotbalista)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Josef Svoboda
Datum narození2. února 1899
Místo narozeníRakousko-Uhersko
Datum úmrtí14. května 1939
(ve věku 40 let)
Místo úmrtíČeskoslovensko Pardubice, Československo
Klubové informace
Současný klubSK Pardubice
Pozicezáložník
Profesionální kluby
Roky Klub
1916–1921
1921–1931
1931
Československo Viktoria Vinohrady
Československo SK Pardubice
Československo AFK Chrudim
→ Šipka znamená hostování hráče v daném klubu.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Josef Svoboda (2. února 189914. května 1939) byl český fotbalista, záložník, dlouholetý kapitán týmu SK Pardubice za který odehrál více než 500 utkání.

Sportovní kariéra[editovat | editovat zdroj]

Josef Svoboda začal svou fotbalovou kariéru v pražském týmu Viktorie Vinohrady, odkud v roce 1921 zamířil do Pardubic. K prvnímu utkání tento střední záložník vyběhl v pardubickém dresu v únoru 1921, hned při premiéře se podílel na výhře nad rakouským Slovanem Vídeň. Po dvou letech se stal kapitánem týmu i jeho největší hvězdou, pozvání do různých výběrů na sebe nedala dlouho čekat.

SK Pardubice byl v těch letech jedním z nejlepších klubů českého venkova, na jeho stadionu na Olšinkách prohrávaly i přední české týmy. Významným úspěchem bylo v roce 1928 vítězství v Poháru svobody, soutěže k 10. výročí samostatnosti ČSR, kterou vzal pod záštitu ministr národní obrany František Udržal. Ve finále SK Pardubice přehrál SK Židenice po výsledcích 3:0 venku a drtivých 8:0 doma…

Josef Svoboda nikdy neoblékl dres reprezentačního A-týmu, na jeho postu byla konkurence obrovská a kraloval na něm slavný sparťanský záložník Karel Pešek-Káďa. Pamatovali na něj ale stavitelé amatérské reprezentace, tedy jakéhosi B-týmu. Ti ho často povolávali k zápasům a pardubický hráč navlékal i tady kapitánskou pásku. A v roce 1926 ho noviny opěvovaly za to, že při výhře 2:1 nad Německem vstřelil rozhodující branku, naposledy nastoupil za amatérský výběr v září 1929 proti Rakousku.

V roce 1930 nastoupil Josef Svoboda k 500. utkání za SK Pardubice a oslava to byla velkolepá, protože v tomto utkání domácí porazili pražskou Spartu 3:2. V roce 1931 přestoupil a závěr kariéry tak odehrál v dresu AFK Chrudim. Zemřel ve věku 40 let v Pardubicích. Jeho manželkou byla Sylva Svobodová, za svobodna Ruleová, bývalá atletka a hráčka házené v klubu SK Pardubice, sestra Svobodova spoluhráče Oty Ruleho.

Literatura[editovat | editovat zdroj]