John Frusciante

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
John Frusciante
2006
2006
Základní informace
Rodné jménoJohn Anthony Frusciante
Narození5. března 1970 (54 let)
USA Astoria, Queens, New York, New York, USA
ŽánryAlternative rock, indie rock, experimental rock, electronica
Povoláníkytarista a hudební producent
Nástrojekytara, hlas a ARP 2500
Aktivní roky1988–dosud
VydavateléWarner Bros., Record Collection, Birdman, American Recordings
Příbuzná témataRed Hot Chili Peppers, Ataxia, The Mars Volta
Partner(ka)Milla Jovovich
SídloLos Angeles
Webwww.johnfrusciante.com
Významný nástroj
Fender Stratocaster
Fender Jaguar
Gretsch White Falcon
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

John Anthony Frusciante (* 5. března 1970, New York) je americký kytarista a člen kalifornské skupiny Red Hot Chili Peppers. Za svojí kariéru kapelu Red Hot Chilli Peppers dvakrát opustil, ale vždy se zase vrátil.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

John Fusciante se narodil v Queens, v New Yorku 5. března roku 1970. Fruscianteho rodina je portorického a italského původu. Jeho otec byl vystudovaný malíř a jeho matka byla nadějnou zpěvačkou (nazpívala doprovodné vokály k písni Under The Bridge[1]), než se stala matkou v domácnosti. S Johnem se přesunuli do Tucson v Arizoně a následně na Floridu, kde Johnův otec pracoval jako soudce pro okres Broward až do roku 2010. Poté, co se Fruscianteho rodiče rozešli, se jeho matka přesunula do Santa Monica v Kalifornii. O rok později se John se svou matkou a jejím přítelem přestěhoval do Mar Vista v Los Angeles.[2]

John dostal svou první (akustickou) kytaru v devíti letech, následně začal hrát i na elektrickou kytaru a byl na ni schopen hrát i 15 hodin denně. Mezi jeho oblíbené skupiny patřily Clash a Joy Division a v patnácti letech objevil kapelu Red Hot Chilli Peppers, kterou si zamiloval. V šestnácti s nimi jezdil na turné, kde se poznal s kytaristou Hillelem Slovakem, který ho mnoho naučil.[2]

Frusciante přišel do skupiny v roce 1988 poté, co se jeho předchůdce ve skupině, Hillel Slovak, předávkoval heroinem. V srpnu 1989 natočil se skupinou první studiové album Mother's Milk a z nepříliš známé skupiny se rychle staly hvězdy. Po dalším studiovém počinu z roku 1991, desce Blood Sugar Sex Magik, byla již skupina slavná po celém světě. Tuto slávu ale Frusciante nesl docela těžce. Začal brát heroin a 7. května 1992 kapele těsně před koncertem v Japonsku oznámil, že končí.

Trpěl zřejmě maniodepresivní psychózou. Šlo to s ním rychle z kopce. Dlouhou dobu nevycházel z domu, odřízl se od přátel a bral tvrdé drogy. V tomto období natočil také dvě sólové desky - „Niandra Lades and Usually Just a T-Shirt“ (tato deska ve skutečnosti vznikla ještě v době jeho působení v kapele a vznikem drogové závislosti) a „Smile From the Streets You Hold“. Dnes říká, že se za tyto desky stydí, protože byly natočeny jen pro potřebu peněz na drogy. Kvůli infekci přišel o zuby a dodnes má ruce plné jizev. Jeho bývalá kapela mezitím natočila s kytaristou Davem Navarrem poměrně úspěšné album „One Hot Minute“. Sama kapela však nebyla s výsledkem spokojena, navíc Navarro upadl do hlubin těžké drogové závislosti a vývoj skupiny se ocitl na mrtvém bodě. Dave musel ze skupiny odejít. Už to vypadalo, že se „redhoti“ rozpadnou. Ovšem Frusciante, kterého už většina lidí odepisovala, absolvoval úspěšnou protidrogovou léčbu a v roce 1998 se po vzájemné dohodě vrátil zpět do skupiny. Dá se říci, že JF a zbytek skupiny se zachránili navzájem.

Skupina během několika týdnů natočila album Californication. K prvnímu singlu s písní Scar Tissue byl natočen videoklip, který ukazuje členy kapely jako čtyři unavené a poraněné muže, kteří jedou autem vyprahlou pouští. John Frusciante hraje v klipu na zlomenou kytaru a také řídí auto, i když nikdy neměl řidičské povolení. Album se stalo obrovským hitem a kapela potvrdila svůj status legendy. V roce 2002 vydává skupina další, opět úspěšné, album „By The Way“. O dva roky později se Frusciantoveovi povedl husarský kousek, když během 12 měsíců vydal sedm alb, z toho 6 během 6 měsíců. Frusciante je, zdá se, stejně jako ostatní členové kapely z drogové závislosti vyléčen a stává se z něho zastánce zdravé výživy. V roce 2006 vydávají Redhoti další řadové album s názvem Stadium Arcadium.

V prosinci roku 2009 definitivně potvrdil spekulace o jeho odchodu z kapely a věnování se čistě sólové dráze. Jeho nástupcem v kapele se stal jeho kamarád a spolupracovník Josh Klinghoffer, který s kapelou podnikl turné Stadium Arcadium jako doprovodný kytarista.

15. prosince 2019 Red Hot Chili Peppers oznámili, že se Frusciante po deseti letech vrací do kapely. V roce 2022 si konečně po necelých 15 letech opět zahrál a nahrál album Unlimited Love které vyšlo 1. dubna toho roku.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Sólo alba[editovat | editovat zdroj]

Red Hot Chili Peppers[editovat | editovat zdroj]

Soundtracky[editovat | editovat zdroj]

Trivia[editovat | editovat zdroj]

  • Dobrým přítelem Johna Frusciantea je slavný americký herec Johnny Depp, který ho podporoval při tvorbě jeho první sólové desky.
  • Frusciante několikrát hostoval na deskách progresive-rockové skupiny The Mars Volta.
  • V roce 2003 ho časopis Rolling Stone vyhodnotil jako 18. nejlepšího kytaristu všech dob a znovu v roce 2011 jako 72.
  • John Frusciante se stal členem Rock and Roll Hall of Fame 14. dubna 2012 jako bývalý člen Red Hot Chili Peppers.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]