Jiřina Vydrová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
PhDr. Jiřina Vydrová
Narození8. ledna 1910
Plzeň
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí17. prosince 1993 (ve věku 83 let)
Praha
ČeskoČesko Česko
Povoláníhistorička umění
Alma materUniverzita Karlova
Tématadějiny umění
RodičeVáclav Vydra (1876)
Eliška Zöllnerová, ml.
PříbuzníVáclav Vydra (1902) bratr
Václav Vydra (1956) synovec
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jiřina Vydrová (8. ledna 1910 Plzeň17. prosince 1993 Praha) byla česká historička umění, dlouholetá kurátorka Uměleckoprůmyslového musea v Praze.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Plzni jako nejmladší ze tří dětí herce a divadelního režiséra Václava Vydry nejstaršího a jeho první manželky Elišky, rozené Zöllnerové (1881-1940),[1]. Matka pocházela rovněž z herecké rodiny, její babička Eliška Zöllnerová založila a vedla vlastní hereckou společnost.

Jiřina Vydrová v letech 1932–1936 vystudovala na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy dějiny umění (prof. Vojtěch Birnbaum, Antonín Matějček) a estetiku, v prosinci roku 1936 obhájila disertační práci na téma české barokní profánní architektury a získala doktorát filosofie.[2] V roce 1938 se podílela na organizaci výstavy Pražské baroko a byla spoluautorkou jejího katalogu.

Patřila k první generaci tvůrčích emancipovaných žen První republiky, stala se členkou výtvarného odboru Umělecké besedy, psala o výtvarnicích a designérkách uměleckých řemesel a průmyslu své generace (Zdenka Mokrá-Burghauserová, Ludvika Smrčková, Marie Teinitzerová, Marie Sedláčková-Serbousková, Emilie Paličková, Julie Krčmářová-Křížková, aj.) a recenzovala výstavy současného umění v denním tisku. Dále psala články do časopisů Volné směry, Výtvarná práce, Umění a řemesla, aj.

Až do odchodu do důchodu byla odbornou pracovnicí Uměleckoprůmyslového musea v Praze a jeho kurátorkou sbírky textilu. Podílela se na organizaci mnoha výstav (Italská majolika; Žena doby secese, aj.), zabývala se keramikou i textilem, později se specializovala na dějiny odívání. Připravila stálou expozici oděvů Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. Spolupracovala s Ústavem bytové a oděvní kultury v Praze.

Její písemná pozůstalost je uložena v archivu Uměleckoprůmyslového muzea v Praze.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Pobytová přihláška rodiny u pražského policejního komisařství
  2. Matrika doktorů Univerzity Karlovy: Vydrová Jiřina [online]. Praha: Univerzita Karlova [cit. 2023-05-16]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Lubomír Slavíček (ed.), Slovník historiků umění, výtvarných kritiků, teoretiků a publicistů v českých zemích a jejich spolupracovníků z příbuzných oborů (asi 1800–2008), Sv. 2, Academia Praha 2016, ISBN 978-80-200-2094-9

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]