Jan Karel Pálffy z Erdődu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jan Karel Pálffy z Erdődu
Rodový erb Pálffyů z Erdődu
Rodový erb Pálffyů z Erdődu
Narození7. června 1797
Červený Kameň
Úmrtí14. prosince 1870 (ve věku 73 let)
Bratislava
Povoláníaristokrat a důstojník
ChoťAmálie Erdődyová z Monyorókeréku a Monoszló
DětiOndřej Pálffy z Erdődu
RodičeRudolf II. Karel Pálffy z Erdődu a Marie Antonie Krakovská z Kolovrat
PříbuzníAlois Pálffy z Erdődu a Fidel Pálffy z Erdődu (sourozenci)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jan Karel hrabě Pálffy z Erdődu (německy Johann Karl Pálffy de Erdődu, maďarsky  Erdődy Pálffy János Karoly, 7. června 1797, Červený Kameň14. prosince 1870, Bratislava) byl uherský šlechtic z mladší větve hlavní Mikulášovské linie významného uherského rodu Pálffyů z Erdődu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Jan Karel se narodil jako syn hraběte Rudolfa Karla, zakladatele mladší linie a jeho menželky hraběnky Marie Antonie, rozené Krakovské z Kolovrat. Měl bratry Aloise a Fidela.

Jan Karel působil v císařské armádě, byl velitelem 5. pluku husarů König von Sardinien a v době maďarského povstání v roce 1848 měl již hodnost polního podmaršálka. V tomto období zastával také funkci druhého viceprezidenta v Panské sněmovně, byl členem Kossuthova zemského výboru, jako místopředseda komory podepsal prohlášení Maďarského sněmu ze dne 10. října Říšskému sněmu ve Vídni. Zároveň byl vděčný Moritz Perczelovi a jeho armádnímu sboru za vítězství u Ozory, po rozhodnutí použít maďarskou armádu proti generálu Jelačićovi.

Manželství a rodina[editovat | editovat zdroj]

Dne 4. září 1830 se Jan Karel v Časté oženil s Amálií hraběnkou Erdödyovou. Z tohoto manželství se narodlil čtyři synové, Géza (Viktor), Emil, Andreas (Ondřej) a Julius.[1] Všichni čtyři synové sloužili rovněž v císařské armádě.

Nejstarší z nich se 17. ledna 1859 oženil s Giselou hraběnkou Erdödyovou. Třetí syn Andreas dosáhl hodnosti generála jezdectva a zastával vysoké funkce u dvora.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. János Karoly, Graf Pálffy ab Erdöd : Genealogics. www.genealogics.org [online]. [cit. 2023-02-16]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • LEVITSCHNIGG, Heinrich Ritter von. Kossuth und seine Bannerschaft. Silhouetten aus dem Nachmärz in Ungarn.. Svazek II. Pešť: Heckenast, 1850. S. 167. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • BLKÖ:Pálffy, Johann (auch Johann Karl) Graf – Wikisource. de.wikisource.org [online]. [cit. 2023-02-16]. Dostupné online. (německy)