Jakob Blöchl

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jakob Blöchl
Narozenísrpen 1820 Wolfstein
Wolfstein
BavorskoBavorsko Bavorsko
Úmrtí26. června 1879 (ve věku 57 let)
Plzeň
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Místo pohřbeníÚstřední hřbitov v Plzni
Povolánísládek
ChoťAlžběta (roz. Baumannová)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jakob Blöchl (srpen 1820 Wolfstein, Bavorsko26. června 1879 Plzeň) byl bavorský sládek, v letech 18501879 vrchní sládek v Měšťanském pivovaru (Plzeňský Prazdroj) vařícího pivo plzeňského typu. Ve své době se jednalo o jednoho z nejváženějších a nejbohatších obyvatel města.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Měšťanský pivovar v Plzni (Plzeňský Prazdroj)

Narodil se ve Wolfsteinu, dnes součásti bavorského města Neumarkt v Horní Falci. Vyučil se pivovarnickému řemeslu, následně pracoval v různých pivovarech. Poté se odstěhoval do Plzně a nastoupil jako do Měšťanského pivovaru založeného roku 1842, kde jako první sládek působil Josef Groll. Po Grollově odchodu zpět do Bavorska roku 1850 se pak stal vrchním sládkem pivovaru. Zasadil se o pokračující prosperitu podniku a rozšíření výrobních kapacit. V prosinci 1863 pozval do Plzně sládka Josefa Bindera, který jej později vystřídal v pozici vrchního sládka.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Jakob Blöchl zemřel 26. června 1879 v Plzni ve věku 57 let a byl pochován na Mikulášském hřbitově. Po jeho zrušení roku 1901 byly jeho ostatky přeneseny do rodinné hrobky na Ústředním hřbitově v Plzni.

Rodinný život[editovat | editovat zdroj]

Blöchl se oženil s Alžbětou Baumannovou, dcerou majitele hostince v Doubravce u Plzně. Jejich dcera Anna-Klára se provdala za Bedřicha Jahnla, syna podnikatele, majitele mirošovských černouhelných dolů a majitele statků Františka Jahnla.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]