Jak jsem vyhrál válku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak jsem vyhrál válku
Původní názevHow I Won the War
ZeměSpojené království
Žánrfilmové drama, černá komedie, film založený na románu a filmová komedie
Datum vydání1967
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jak jsem vyhrál válku (v anglickém originále How I Won the War) je humoristický a satirický román anglického spisovatele Patricka Ryana z roku 1963, podle kterého byl později natočen i stejnojmenný film z roku 1967[1] režiséra Richarda Lestera. Jde o ostře satirické protiválečné dílo, které se odehrává nejprve ve Velké Británii, poté na severoafrickém válčišti, dále na jižní frontě v Itálii (konkrétně během bitvy o Monte Cassino), v povstaleckém Řecku a nakonec i na západní frontě v nacistickém Německu, to vše během druhé světové války.

Hlavní postavou díla je poručík Ernest Goodbody, nešikovný intelektuál, který se shodou příznivých náhod stal důstojníkem britské armády a jako takový se ocitl uprostřed válečného dění postupně hned na několika bojištích druhé světové války.

Filmová verze[editovat | editovat zdroj]

V roce 1967 byla natočena stejnojmenná filmová verze (How I Won the War), která je, mimo jiné, také zajímavá tím, že zde vystupoval proslulý člen skupiny The Beatles John Lennon. Snímek režíroval Richard Lester.

Divadlo[editovat | editovat zdroj]

Podle této literární předlohy nastudovalo příbramské divadlo Antonína Dvořáka stejnojmennou hru, která měla premiéru 5. října 2006. Režíroval ji Milan Schejbal, roli Ernesta Goodbodyho ztvárnil Zbigniew Kalina a Maloneyho Dalibor Gondík.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Jak jsem vyhrál válku / How I Won the War (1967). [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  2. PŘÍBRAM, Divadlo A. Dvořáka. Jak jsem vyhrál válku. Divadlo A. Dvořáka Příbram [online]. [cit. 2020-02-12]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]