Jaja (ostrov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jaja
Яя
Ostrov Jaja, foceno prvními objeviteli
Ostrov Jaja, foceno prvními objeviteli
Jaja (ostrov) (Sacha)
Jaja na mapě Sachy
SouostrovíLjachovské ostrovy
StátRuskoRusko Rusko
• republikaSacha
Topografie
Rozloha0,038 km²
Zeměpisné souřadnice
Nejvyšší vrchol (méně jak 1 m n. m.)
Osídlení
Počet obyvatelneobydleno
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jaja (rusky Яя) je ostrov s souostroví Ljachovských ostrovů, nedaleko od Sloupového ostrova. Objeven byl v roce 2013.[1] Výška ostrova není větší jak 1 m.[2] Ostrov má plochu 38 tisíc m².[3] Objevení tohoto ostrova zvyšuje výlučnou ekonomickou zónu Ruska v Arktidě o 452 km².[4]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ostrov Jaja byl náhodně objeven v září 2013 během letu dvou vrtulníků Mi-26 z Tiksi na ostrov Kotělnyj.[5] Alexander Matvěv, velitel jedné z posádek, nařídil navigátorovi označení GPS souřadnic a během dalšího letu po ostrově cíleně pátrali a potvrdili jeho existenci.

Po objevení ostrova bylo rozhodnuto jej pojmenovat Bounty, protože je podobný obrysově čokoládové tyčince Bounty. Ale když se začali objevitelé dohadovat, kdo první ho viděl, všichni začali říkat "Já, já, já". Takže bylo rozhodnuto pojmenovat ostrov Jaja.

V dubnu 2014, s nárůstem denního světla, byl ostrov přeletěn vrtulníky a pečlivě vyfotografován.[5] 23. září 2014 přistáli na ostrově poprvé lidé z expedice výzkumného plavidla ruské pobaltské flotily Admirál Vladimirskij.[6] Prvními, kdo ostrov navštívili, byli Ivan Sidorov, Sergej Vachlakov, Oleg Osipov a Alexej Kornis.[7]

Význam objevu ostrova[editovat | editovat zdroj]

Navzdory velmi malé rozloze ostrova umožnil objev zvětšit výlučnou ekonomickou zónu Ruska. Pro záchranu ostrova, aby se případně znovu nepotopil, bylo rozhodnuto ostrov v budoucnu rozšířit, posílit a vybudovat vlnolamy a přehrady.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Яя (остров) na ruské Wikipedii.

  1. Территория России пополнилась новым островом. vesti.ru [online]. [cit. 2021-03-15]. Dostupné online. (rusky) 
  2. a b Яя наш!. Газета.Ru [online]. [cit. 2021-03-15]. Dostupné online. (rusky) 
  3. Участники кругосветки «Адмирала Владимирского» открыли остров Яя. spb.aif.ru [online]. 2015-01-20 [cit. 2021-03-15]. Dostupné online. 
  4. Новый остров Яя в море Лаптевых увеличил территорию России. Моя планета [online]. [cit. 2021-03-15]. Dostupné online. (rusky) 
  5. a b Директор Усть-Ленского заповедника: в России появился новый остров в море Лаптевых. ТАСС [online]. [cit. 2021-03-15]. Dostupné online. 
  6. Экспедиция судна "Адмирал Владимирский" подтвердила существование острова Яя. ТАСС [online]. [cit. 2021-03-15]. Dostupné online. 
  7. Россия приросла островом Яя. Вести. vesti.ru [online]. [cit. 2021-03-15]. Dostupné online. (rusky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]