Jabloň drobnoplodá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxJabloň drobnoplodá
alternativní popis obrázku chybí
Jabloň drobnoplodá (Malus baccata)
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádrůžotvaré (Rosales)
Čeleďrůžovité (Rosaceae)
PodčeleďAmygdaloideae
Rodjabloň (Malus)
Binomické jméno
Malus baccata
(L.) Borkh., 1803
Synonyma
  • Pyrus baccata
  • jabloň bobulovitá
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Květy
Plody

Jabloň drobnoplodá (Malus baccata) je opadavá, mrazuvzdorná rostlina původem z Asie, jedna z asi 47 druhů[2] rodu jabloň. Občas se pěstuje jako okrasná dřevina a bývá využívána při šlechtění jabloní. V české přírodě je považována za nepůvodní, úmyslně zavlečený, přechodně se vyskytující neofyt, který se ve volné přírodě samovolně šíří jen slabě.[3][4][5]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Dřevina pochází z Asie, kde roste jak v oblastech s mírným klimatem, tak i na územích, kde pod vlivem arktického chladu jsou zimy krutější, než je v mírném pásmu obvyklé. Protože je odolná a nenáročná, byla lidmi postupně rozšířena z východu na sever i západ kontinentu, včetně vyšších horských poloh. Druhotně se vyskytuje v Evropě a v Novověku se dostala i do Spojených států amerických i Kanady. V Česku je mj. pěstována v Průhonické botanické zahradě.[6][7][8][9]

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Jabloň drobnoplodá je fanerofyt s požadavkem na stanoviště dobře zásobené vláhou se středně těžkou, hlubší půdou. Je světlomilnou rostlinou, dostatek slunečního záření podporuje tvorbu květů. V zimním období snáší bez poškození dlouhodobý pokles teploty až k -17 °C. Raší včasně z jara, kvete v průběhu dubna a května, plody uzrávají v říjnu a na dřevině vytrvávají i po opadu listí. Ploidie druhu je 2n = 34.[3][7]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Strom vysoký okolo 5 m, s kratším kmenem se šedou až šedočernou kůrou (v mládí lesklou a ve stáří odlupující se v šupinách) a široce polokulovitou korunou. Někdy vyrůstá jako široce polokulovitý keř s větvemi do široka rozkladitými a šikmo vystoupavými, vysoký kolem 3 m. Letorosty jsou červenohnědé, fialově hnědé až hnědé, lysé, mají červenohnědé, vejčité, 3 mm velké pupeny kryté šupinami a jsou po dobu vegetace střídavě porostlé jednoduchými listy se svinutou vernací a zpeřenou žilnatinou. List s řapíkem asi 3 cm dlouhým a opadavými, lysými palistyčepel v obryse eliptickou až vejčitou, dlouhou 3 až 8 cm a širokou 2 a 3,5 cm, na bázi klínovitou, tupou až protáhlou, na vrcholu zašpičatělou, po obvodě jemně pilovitou, na líci lesklou a oboustranně lysou.

Květ je bílý, 3 až 3,5 cm velký a vyrůstá v řídkém chocholičnatém květenství bez listenů, tvořeném třemi až osmi květy s listenci. Je nevonný, oboupohlavný, pětičetný a má lysou stopku asi 2 cm dlouhou. Květ se zúženou češulí má opadavé, zelené kališní lístky kopinatého či trojúhelníkovitého tvaru velké asi 6 mm. Korunní lístky jsou bílé nebo slabě narůžovělé, obvejčité či podlouhlé s celistvým vrcholem, mají kratičký nehtík a bývají dlouhé 2 až 3 cm. V květu je 15 až 20 tyčinek s bílými nitkami dlouhými do 1 cm nesoucí žluté prašníky obsahující trikolporátní pylová zrna. Synkarpní gyneceum je tvořeno pěti plodolisty, spodní semeník srostlý s češulí má v pěti oddílech po dvou vajíčkách. Pět čnělek, o málo delší než 1 cm, je ve spodní části srostlých.

Květ je opylován létajícím hmyzem, převážně včelami, květy jsou samosprašné. Plod je zprvu zelený a ve zralosti je tvořen žlutou oranžově žlutou až červenou kulovitou malvicí asi 1 cm velkou, beze zbytku kalichu a se stopkou 2 cm dlouhou. Dužnatá, nakyslá malvice má v pergamenovém jádřinci světle červenohnědá semena.[3][4][8][10][11][12]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Jabloň drobnoplodá má hlavní význam jako okrasná dřevina, která předvádí na jaře bělostné květy, v létě lesklé listy a zelené plody, které se na podzim vybarvují do červena. Někde se vysazuje do alejí, v parcích a zahradách se pěstuje jako solitéra, někdy ve formě stromu a jindy keře. Přitom není náročná na stanoviště ani na péči, naopak je pro svou odolnost vůči mrazu výhodná do chladných oblastí a nebývá napadána živočišnými ani houbovitými škůdci. Při šlechtění nových odrůd jabloní bývá využíváno jejích vlastností, odolnosti proti chorobám i chladu.

Plody jsou sice pro lidi jedlé, ale většinou se nečešou, obvykle je v zimním období sklidí ptáci, kteří následně rozšiřují semena a napomáhají tak k šíření druhu do okolí. V minulosti se z plodů vyráběl vonný džem nebo se sušily na křížaly.

Dřevo stromu je kvalitní, tvrdé a houževnaté, ale není ho mnoho a bývá v malých rozměrech, vyrábějí se z něj drobné pomůcky a nástroje pro domácnost, většinou ale končí jako palivo. Mladá dřevina uniklá do volné přírody mívá v průběhu zimního nedostatku potravy kůru kmene i větviček ohryzanou zajíci i vysokou zvěří.[3][8][11]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03].
  2. STEVENS, Peter Francis. Angiosperm Phylogeny Website, vers. 14: Lamiaceae [online]. University of Missouri, St Louis and Missouri Botanical Garden, USA, rev. 2017-07-04 [cit. 2021-01-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b c d HEJNÝ, Slavomír; SLAVÍK, Bohumil. Květena ČR, díl 3. Praha: Academia, 1992. 542 s. ISBN 80-200-1090-4. Kapitola Malus baccata, s. 473. 
  4. a b Dendrologie.cz: Malus baccata [online]. Petr Horáček a J. Mencl, rev. 2006-12-31 [cit. 2021-01-28]. Dostupné online. 
  5. PYŠEK, Petr; DANIHELKA, Jiří; SÁDLO, Jiří et al. Catalogue of alien plants of the Czech Republic (2nd edition). S. 155–255. Preslia [online]. Botanický ústav, AV ČR, Průhonice, 2012 [cit. 2021-01-28]. Roč. 84, čís. 2, s. 155–255. Dostupné online. ISSN 0032-7786. (anglicky) 
  6. POWO: Malus baccata [online]. Board of Trustees of the Royal Botanic Gardens, Kew, UK, rev. 2021 [cit. 2021-01-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. a b DICKSON, Elizabeth E. Flora of North America: Malus baccata [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2021-01-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. a b c Selecting trees and shrubs species: Malus baccata [online]. Government of Canada, Otawa, CA, rev. 2020-08-04 [cit. 2021-01-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-03-03. (anglicky) 
  9. Katalog botanických zahrad Florius: Malus baccata [online]. Unie botanických zahrad ČR, Praha [cit. 2021-01-28]. Dostupné online. 
  10. Plant Finder: Malus baccata [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO, USA [cit. 2021-01-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  11. a b Plants For a Future: Malus baccata [online]. Plants For a Future, Dawlish, Devon, UK [cit. 2021-01-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  12. GU, Guizhi; SPONGBERG, Stephen A. Flora of China: Malus baccata [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2021-01-28]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]