Iztok Osojnik

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Iztok Osojnik
Narození27. července 1951 (72 let)
Lublaň
Povoláníbásník, spisovatel, jazykovědec, překladatel a esejista
Alma materKansai Gaidai University
Univerzita v Lublani
OceněníFulbrightův program
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Iztok Osojnik (* 27. července 1951 Lublaň) je slovinský básník, překladatel a esejista.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Na Univerzitě v Lublani studoval archeologii a komparatistiku, následoval postgraduální pobyt v Japonsku. Jeho učitelem a vzorem byl Dušan Pirjevec, jemuž věnoval knihu Zgodba o Dušanu Pirjevcu in meni. Byl kytaristou rockové skupiny Papa Kinjal, věnuje se také výtvarnému umění a zakládal v Lublani galerii Equrna. V roce 1979 vydali Osojnik, Jure Detela a Iztok Saksida Podrealistični manifest, hlásící se k odkazu anarchistů a beat generation.[1] Působil také v avantgardním sdružení Pisarna Aleph, vede Literarno društvo IA. Založil mezinárodní dílnu literárního překladu Zlati čoln. V letech 1997 až 2004 byl Osojnik ředitelem literárního festivalu v jeskyni Vilenica.[2] Jeho manželkou je herečka Darja Reichmanová.

Vydal 28 básnických sbírek, pět románů, dvě knihy esejí a historickou studii Somrak suverenosti: tanatalna politika oblasti. Jeho knihy byly přeloženy do více než dvaceti jazyků.[3] V češtině vyšel výbor z jeho poezie nazvaný V tobě ožiju (Kniha Zlín 2005, překlad Aleš Kozár).

Získal literární ceny Jenkova nagrada, Veronikina nagrada, Čaša nesmrtnosti a Zlatnik poezije.[4] Byl také stipendistou Goethe-Institutu a Fulbrightova programu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Iztok Osojnik. museums.si [online]. [cit. 2022-09-09]. Dostupné online. (slovinsky) 
  2. Iztok Osojnik [online]. [cit. 2022-09-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Iztok Osojnik. www.meachamwriters.org [online]. [cit. 2022-09-09]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2022-09-09. 
  4. Zlatnik poezije Iztoku Osojniku, "angažiranemu intelektualcu, ki verjame v moč poezije". rtvslo.si [online]. [cit. 2022-09-09]. Dostupné online. (slovinsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]