Ivo Rožek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ivo Rožek
Narození11. srpna 1922
Praha
Úmrtí7. července 1997 (ve věku 74 let)
Praha
Povoláníbásník a textař
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Ivo Rožek (11. srpna 1922 Praha7. července 1997[zdroj⁠?] Praha) byl český textař a básník.

Život[editovat | editovat zdroj]

Verše začal publikovat jako student gymnázia na počátku druhé světové války. Aktivně se podílel na almanachu Tvář ve světle (1941) a psal také do studentského časopisu Šíp. V roce 1940 mu dvě básně otiskl Jaroslav Seifert v nedělní příloze Národní práce. O rok později byla jeho veřejná tvorba násilně přerušena – dostal zákaz publikovat.

Po válce opustil svůj původní úmysl stát se novinářem a později pracoval jako kulisák v Divadle Rokoko a v Národním divadle. Tvořit ovšem nepřestal.

V době svého působení v Rokoku začal psát texty k písním. Psal například pro Martu Kubišovou a Yvonne Přenosilovou, k jeho nejznámějším textům patří Depeše, Robinson nebo Javory.

Působil jako textař také v Akord Clubu - hudebním souboru, který sehrál významnou úlohu při zrodu fenoménu tzv. malých divadel, příznačných pro umělecké a společenské dění na zlomu 50. a 60. let.

V roce 1968 dokončil knížku básní nazvanou Až delfíni vystoupí z vod a ukázky jeho veršů byly otištěny v časopisech a jazzových sbornících. Dobový vývoj ho však opět umlčel.

Zmíněná sbírka básní Až delfíni vystoupí z vod byla strojopisně vydána jako 14. svazek řady poezie Asyl v České expedici v roce 1987. Knižně vyšla o 4 roky později, v roce 1991.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ROŽEK, Ivo. Až delfíni vystoupí z vod. 1. vyd. München: PmD - Poezie mimo Domov, 1991. 68 s. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]