Ivan Bodnar

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ivan Bodnar
Poslanec Říšské rady
Ve funkci:
1867 – 1870
Poslanec Haličského zemského sněmu
Úřadující
Ve funkci od:
1867

Narození7. prosince 1821
Torhiv
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Profesepolitik a zemědělec
CommonsIvan Bodnar (ambassador)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ivan Bodnar (7. prosince 1821 Torhiv – ???[1]) byl rakouský politik rusínské (ukrajinské) národnosti z Haliče, v 2. polovině 19. století poslanec Říšské rady.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Působil jako zemědělec v rodné obci na východní Haliči. Po 15 let zde působil jako obecní rychtář. Od roku 1849 byl rovněž výběrčím daní pro Torhiv a nedaleké Machnivci.[1]

Byl aktivní i politicky. 1. února 1867 byl zvolen na Haličský zemský sněm za kurii venkovských obcí v obvodu Zalizci, Zborov. Zemský sněm ho následně 2. března 1867 zvolil i do Říšské rady (tehdy ještě volené nepřímo) za kurii venkovských obcí v Haliči.[1] Na mandát v Říšské radě rezignoval 31. března 1870 v rámci hromadné rezignace haličských poslanců na protest proti ústavnímu směřování státu.[2]

Národnostně byl Rusín a hlásil se k řeckokatolické církvi.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d Reichsraths-Almanach für die Session 1867. Vídeň: K.k. Hof- und Univ.-Buchhandlung Wien, 1867. Dostupné online. Kapitola Bodnar (Johannes), s. 90. (německy) 
  2. Databáze stenografických protokolů a rejstříků Říšské rady z příslušných volebních období, http://alex.onb.ac.at/spa.htm.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]