Iniciativa Verde

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zelená iniciativa
Iniciativa Verde
Datum založení2006
PředsedaJuan Manuel Velasco
SídloAv. Callao 569, Buenos Aires
IdeologieZelená politika, ekosocialismus
Mezinárodní org.Global Greens
Americká federace zelených stran
BarvyZelená
Oficiální webwww.iniciativaverde.org.ar
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zelená iniciativa (španělsky Iniciativa Verde) je argentinská politická strana prosazující zelenou politiku. Je členem Americké federace zelených stran a Global Greens.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Strana byla založena v roce 2006 Juanem Manuelem Velascem. Tento politik byl v roce 2007 krátkou dobu ministrem životního prostředí.

Politické vize[editovat | editovat zdroj]

Strana prosazuje především zájmy ochrany životního prostředí. Volá po ekologické dani na fosilní paliva, na odstoupení Argentiny od využívání jaderné energie. Prosazuje podporu výroby energie z obnovitelných zdrojů energie, upřednostňuje využívání veřejné dopravy a snaží se směřovat Argentinu k systému udržitelného sociálně-tržního hospodářství. Odmítá využívání armády pro řešení vnitrostátních krizí. Požaduje demokratizaci zdravotního systému, dekriminalizaci měkkých drog, podporu decentralizované a nezávislé kultury a posílení práv žen.

Ve volbách v Buenos Aires v roce 2009 prosazovali tato témata: úspory spotřeby energií a tím snižování vlivu země na současné globální změny klimatu, prevence vzniku odpadů a recyklace odpadů, sanace špinavé řeky Riachuelo, zlepšení kvality veřejné dopravy, podpora cestovního ruchu a ochrana přírody ve městech.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]