Hymna aneb Urfidlovačka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hymna aneb Urfidlovačka
AutorLadislav Smoljak
Žánrkomedie
ZeměČR
Jazykčeština
Premiéra1998
Štáb
RežieLadislav Smoljak
HudbaMiroslav Kořínek
Obsazení
Ladislav Smoljak, Marek Šimon, Doubravka Svobodová, Petr Reidinger, Genadij Rumlena, Zuzana Krausová, Martina Musilová
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hymna aneb Urfidlovačka je česká, mírně mystifikační divadelní hra jejímž ústředním tématem je vznik české národní písně. Autor, kterým je Ladislav Smoljak, se v této hře inspiroval slavnou hrou Josefa Kajetána Tyla Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka, jejíž jedno hudební číslo se později stalo českou národní a státní hymnou. V Tylově díle má píseň Kde domov můj? zcela okrajový význam a s dějem prakticky vůbec nesouvisí, avšak ve Smoljakově Hymně je tato skladba hlavním motivem hry a figuruje zde jako předmět tahanic mezi českým ševcem, německým krejčím a židovským skladatelem. Vlastní hru předchází přednáška s hudebními ukázkami, která má za účel seznámit diváka s podivnou historií všech písní, které Češi museli za 160 let po premiéře Fidlovačky poslouchat v pozoru a s obnaženou hlavou.[1][2]

Smoljakovu "Hymnu" považuji - ve svém žánru - za hru i inscenaci desetiletí. Neznám v českém jevištním humoru a satiře devadesátých let nic, co bych s ní mohl srovnávat.
— Vladimír Just; Literární noviny 27.12.2000[3]

Písně použité v představení[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HYMNA aneb URFIDLOVAČKA hra se zpěvy s prologem "Hymny šumí po krajinách českých" [online]. Divadlo Járy Cimrmana [cit. 2021-08-18]. Dostupné online. 
  2. Hymna aneb Urfidlovačka [online]. Česká televize [cit. 2021-08-18]. Dostupné online. 
  3. RAKOVÁ, Ivana. Dramatická tvorba Ladislava Smoljaka z let 1997 – 2009. Olomouc, 2013. Diplomová práce. Univerzita Palackého - Filozofická fakulta. Vedoucí práce Doc. PhDr. Tatjana Lazorčáková, Ph.D.. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]