Huayangosauridae

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxHuayangosauridae
Stratigrafický výskyt: Střední jura až spodní křída, asi před 168 až 121 miliony let
alternativní popis obrázku chybí
Huayangosaurus, kostra vystavená v Hongkongu.
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaplazi (Reptilia)
Nadřáddinosauři (Dinosauria)
Řádptakopánví (Ornithischia)
PodřádThyreophora
InfrařádStegosauria
ČeleďHuayangosauridae
Dong, Tang a Zhou, 1982
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Huayangosauridae („ještěři z Huayangu/provincie S’-čchuan“) je čeleď stegosaurních dinosaurů z období střední jurykřídy (zhruba před 168 až 121 milioyn let). Jejich fosilie dnes známe z území Číny a Velké Británie. Název je odvozen od slova „Huayang”, což je alternativní název provincie S’-čchuan (místo, kde byly objeveny jeho kosterní pozůstatky) a slova saurus, znamenajícího ještěr. Typovým rodem je Huayangosaurus, formálně popsaný roku 1982.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Lebka huayangosaura

Stejně jako ostatní stegosauři byli i huayangosauridi býložraví čtyřnožci s relativně malou lebkou a ocasem vyzbrojeným bodci. Obvykle dosahovali menších rozměrů, například Huayangosaurus byl jedním z nejmenších známých stegosaurů vůbec - byl dlouhý jen kolem 4 až 4,5 metru[2] a dosahoval hmotnosti asi 500 kg.[3]

Objev a zástupci[editovat | editovat zdroj]

Kostra druhu Chungkingosaurus jiangbeiensis.

Huayangosaurus byl objeven nedaleko C'-kungu v Sečuánu a byl pojmenován Dongem, Tangem a Zhouem v roce 1982. Ve stejné práci byla stanovena čeleď Huayangosauridae pro vývojově primitivní zástupce kladu Stegosauria.

V současnosti jsou do této skupiny s jistotou řazeny jen tři druhy - Huayangosaurus taibaii, Chungkingosaurus jiangbeiensis a Regnosaurus northamptoni.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SOCHA, Vladimír. 40 let s dinosaury. OSEL.cz [online]. 30. prosince 2021. Dostupné online.  (česky)
  2. Holtz, Thomas R., Jr.; Rey, Luis V. (2007). Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages (Aktualizovaný internetový dodatek). New York: Random House. ISBN 978-0-375-82419-7.
  3. Paul, G. S. (2010). The Princeton Field Guide to Dinosaurs. Princeton University Press, str. 220 (anglicky)

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Dong, Z., Tang, Z. and Zhou, S.W. (1982). ["Note on the new Mid-Jurassic stegosaur from Sichuan Basin, China"] (čínsky). Vertebrata PalAsiatica. 20 (1): 83-87.
  • Sereno, P. & Z. - M. Dong (1992). The skull of the basal stegosaur Huayangosaurus taibaii and a cladistic diagnosis of Stegosauria. Journal of Vertebrate Paleontology. 51: 318-343.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]