Goldfinger

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o filmu o Jamesi Bondovi. O hudební skupině pojednává článek Goldfinger (hudební skupina).
Goldfinger
Základní informace
Původní názevGoldfinger
Země původuSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka109 min
Žánryakční film
špionážní film
film založený na románu
PředlohaGoldfinger
ScénářRichard Maibaum
Paul Dehn
RežieGuy Hamilton
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleSean Connery
Honor Blackmanová
Gert Fröbe
Harold Sakata
Bernard Lee
… více na Wikidatech
ProdukceHarry Saltzman
Albert R. Broccoli
HudbaJohn Barry
KameraTed Moore
StřihPeter R. Hunt
Výroba a distribuce
Premiéra1964
17. září 1964 (Londýn)
20. září 1964 (Spojené království)
… více na Wikidatech
Produkční společnostiEon Productions
United Artists
DistribuceUnited Artists
Netflix
Rozpočet3 500 000 USD
Tržby51,1 mil. $ (USA)[1]
124,9 mil. $ (celosvětově)[2]
OceněníOscar za nejlepší střih zvuku (1964)
Bondovky
Srdečné pozdravy z Ruska Thunderball
Goldfinger na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Goldfinger je v pořadí třetí film o Jamesi Bondovi z roku 1964, adaptace sedmého románu spisovatele Iana Fleminga o této postavě z roku 1959.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Auric Goldfinger je obézní boháč, který má kontakty na zločinecké organizace a zálibu ve shromažďování zlata. James Bond dostane za úkol zjistit, jakým způsobem se Goldfingerovi daří ilegálně obchodovat se zlatem, převážet jej tajně mezi státy a vydělávat na různé prodejní ceně. V souboji s agentem 007 má většinu času Goldfinger navrch, jeho korejský nemluvící sluha Oddjob Bonda přepadne a později jej uvězní.

Goldfinger plánuje zaútočit na pevnost Fort Knox a na desetiletí znehodnotit americké zásoby zlata radioaktivitou ze špinavé bomby, čímž by jeho vlastní zásoby zlata obratem stouply na ceně. James Bond v zajetí na Goldfingrově farmě svede jeho pilotku Pussy Galorovou a přemluví ji, aby dala vládní agentuře echo o plánovaném přepadení. Galorová také při útoku z letadla vypustí místo nervového plynu neškodnou látku. Útok probíhá zdánlivě podle plánu až do doby, než se „otrávení“ vojáci zvednou. Během bitvy vytáhne a zprovozní Goldfinger svou bombu. Bond se ji snaží zneškodnit, ale uspěje až přivolaný specialista sedm sekund před výbuchem. Goldfingerovi se povede v přestrojení za amerického generála uniknout a dostat se do letadla s Bondem. Po výstřelu z jeho zlaté zbraně dojde v letadle k dekompresi, která jej vysaje z letadla. Bond se společně s Galorovou zachrání a zůstávají v objetí pod padákem.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Goldfingera kritici považují za obrat v bondovských filmech, umělecky i dopadem na pop-kulturu. Vyspělá technologie se zde stala součástí série, Bond poprvé řídí upravený vůz Aston Martin. V roce 1964 byl rozpočet 3,5 milionu dolarů dost vysoký, ale výdělky se pohybovaly kolem 130 milionů. Goldfinger se tak jako první bondovka stal trhákem. Nikde jinde James Bond neschytal tolik ran, ale tento díl mu přesto zvedl neuvěřitelným způsobem popularitu.

Bond car[editovat | editovat zdroj]

V tomto filmu James jezdí vozem Aston Martin DB5. Vozidlo je vybaveno bodci ve středu kola na roztrhání protivníkových pneumatik, kulomety a katapultovým sedadlem. To bylo použito ze staré stíhačky a doopravdy fungovalo. Ve filmu jsou dvě automobilové honičky. S Tilly Mastersonovou a jejím kabrioletem Ford Mustang a s Goldfingerovým zabijákem v jeho voze Mercedes-Benz 190 S.

Osoby a obsazení[editovat | editovat zdroj]

Aston Martin DB5

Soundtrack[editovat | editovat zdroj]

První bondovka, kde se v titulkovém úvodu zpívá. Jedná se i o první ze tří bondovek kterou nazpívala zpěvačka Shirley Bassey.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Box Office Mojo. Dostupné online. [cit. 2023-01-21]
  2. The Numbers. Dostupné online. [cit. 2023-01-21]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]