František Červinka (historik)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
František Červinka
Narození14. ledna 1923
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Úmrtí4. března 1981 (ve věku 58 let)
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Alma materVysoká škola ekonomická v Praze
Povoláníhistorik, pedagog, spisovatel, novinář, překladatel, básník, učitel a redaktor
ZaměstnavatelFilozofická fakulta Univerzity Karlovy
RodičeFrantišek Červinka
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

František Červinka (14. ledna 1923 Praha4. března 1981 Praha) byl český historik a publicista.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Pocházel z pražské českožidovské rodiny. Otec František Červinka byl za první republiky československým politikem a meziválečným poslancem Národního shromáždění za Československou stranu národně socialistickou.[1]

Maturoval na reálném gymnáziu v Praze. Po maturitě byl v roce 1941 totálně nasazen.[1] V letech 1945–1951 pracoval jako novinář a nakladatelský redaktor; současně studoval Vysokou školu politických a hospodářských věd. V letech 1951–1971 přednášel na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze (od 1960 docent). Roku 1971 byl z politických důvodů nucen odejít z univerzity i z vědeckého a kulturního života.

Význam[editovat | editovat zdroj]

Zabýval se zejména českými politickými a kulturními dějinami 19. a první poloviny 20. století, problematikou moderních ideologických a politických proudů a historií české kultury v období nacistické okupace. Věnoval se popularizaci historie, zejména v časopisech Dějiny a současnost, Literární noviny a Plamen, kde ve druhé polovině 60. let obracel pozornost k ožehavým problémům novodobých dějin i k aktuálním kulturně politickým otázkám. V mládí se věnoval literární tvorbě; překládal z francouzštiny.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Biografický slovník českých zemí, Svazek 11, 2009, s. 61. [online]. google.cz [cit. 2014-12-16]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]