Francisco van Camp

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Francisco van Camp
Narození1840
Úmrtí20. století
Povolánífotograf
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Francisco van Camp: Portrét čínsko-filipínské dívky, asi 1875
Francisco van Camp: Katedrála v Manile zničená po zemětřesení roku 1880

Francisco van Camp (1840 – ?) byl holandský fotograf se sídlem na Filipínách a jeden z průkopníků tohoto umění v asijské zemi a poté španělské kolonii v druhé polovině 19. století.[1] Dnes známe jeho jméno ve španělské verzi, kterou si osvojil. Některé z jeho fotografií jsou dobře známé, například ta, která představuje čínsko-filipínskou dívku z roku 1875,[2] či dokumentace následků zemětřesení v Manile v létě roku 1880.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Umělec holandského původu, Francisco Van Camp rozvíjel svou profesionální kariéru na Filipínách, usadil se ve městě Manile, které se během druhé poloviny 19. století stalo jedním z nejmodernějších a prosperujících španělských měst a Asii. Francisco Van Camp měl svůj ateliér v manilské čtvrti Binondo v čísle popisném 35 v historické ulici Escolta.[3] Pokračoval v provozu fotografického ateliéru, prvního zmiňovaného na Filipínách. Studio převzal v roce 1870 po smrti jeho předchozího majitele, Brita Alberta Honnise, který jej otevřel o pět let dříve, po příjezdu do země.

Fotografie[editovat | editovat zdroj]

Jedním z jeho nejdůležitějších děl, které mu přineslo velké uznání, bylo kromě grafické dokumentace různých filipínských etnických typů také zdokumentování škody po zemětřesení, ke kterým došlo roku 1880 ve městě Manila.[4][5][6] Jednalo se o jedno z nejničivějších otřesů zaznamenaných v historii země. Otřesy pokračovaly, s větším či menším přerušením, od 14. do 25. července, zvýrazněné třemi násilnými otřesy, které ničily kostely a další budovy a způsobily ztráty na životech.[7] Souběžně s tektonickou aktivitou došlo ke zvýšení vulkanické aktivity sopky Taal v jihozápadním Luzonu. Mezi nejpostiženější patřily Luzonské provincie Manila, Cavite, Bulacan, Laguna, Pampanga a Nueva Ecija, přičemž největší škody utrpěla Manila a Laguna. Na mnoha místech byly budovy přeměněny na hromady ruin.[8]

Další velmi známou Campovou fotografií je černobílý portrét mladé čínsko-filipínské dívky s názvem Mestiza de Sangley. Mestic je slovo pocházející ze španělštiny a znamená osobu, která je příslušníkem rasy, která vznikla zkřížením genů Evropana (nejčastěji Španěla) a původního domorodého obyvatele bývalých španělských kolonií, jako byla většina JižníStřední Ameriky, Guam a Filipíny. Jednoduše se definice používá pro míšence bělocha a Indiána.

Výstavy a knihy[editovat | editovat zdroj]

V roce 2006 proběhla výstava Filipiniana, una mirada abierta al pasado y el presente de Filipinas, por primera vez en España (Filipiniana, otevřený pohled na minulost a současnost Filipín, poprvé ve Španělsku) v Paláci Conde Duque.[9] Autorovy práce lze najít v mnoha knihách a článcích o Filipínách, například v knížce El imaginario colonial – Fotografía en Filipinas durante el periodo español (1860-98), kterou napsal Juan Guardiola.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Francisco van Camp na španělské Wikipedii.

  1. Copia archivada [online]. [cit. 2016-04-15]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-04-24. 
  2. francisco van camp | Tumblr. www.tumblr.com [online]. [cit. 2020-11-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. DE FRANCISCO VAN CAMP MANILA. todocoleccion.net [online]. [cit. 2020-11-23]. Dostupné online. (španělsky) 
  4. RIVERO, Teresa García Ballesteros / Juan A. Fernández. Colección Fernández Rivero de fotografía histórica [online]. 2012-05-09 [cit. 2020-11-23]. Dostupné online. (španělsky) 
  5. fotografía señor militar y señora Filipinos fotógrafo Francisco Van Camp escolta 35 Manila Filipinas. todocoleccion.net [online]. [cit. 2020-11-23]. Dostupné online. (španělsky) 
  6. SEPIAERA. SNAPSHOTS FROM AGES PAST [online]. 2013-05-23 [cit. 2020-11-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. "American Journal of Science – Art.V. The earthquake of the Philippine Islands, July 1880", s. 52–57.
  8. "The Earthquakes of Manila and the Provinces", s. 94–95. Japan Gazette, Vol. 26.
  9. http://www.xavierribas.com/Contents/Exhibitions/Filipiniana_press.pdf

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]