Francesco Bassano mladší

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Francesco Bassano mladší
Panna Marie ve slávě, se sv. Janem Křtitelem a sv. Mikulášem (1570)
Panna Marie ve slávě, se sv. Janem Křtitelem a sv. Mikulášem (1570)
Narození7. ledna 1549
Bassano del Grappa
Benátská republikaBenátská republika Benátská republika
Úmrtí3. července 1592 (ve věku 43 let)
Benátky
Benátská republikaBenátská republika Benátská republika
Národnostitalská
Povolánímalíř
RodičeJacopo Bassano (otec)
Francesco Bassano starší (dědeček)
PříbuzníLeandro Bassano[1], Girolamo da Ponte a Giovanni Battista da Ponte (sourozenci)
Hnutímanýrismus
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Francesco Bassano mladší, (italsky Francesco Bassano Il giovane), vlastním jménem Francesco Giambattista da Ponte (7. ledna[2] 1549 Bassano del Grappa3. července[3] 1592 Benátky) byl italský malíř benátské školy z období manýrismu, příslušník třetí ze tří generací malířské rodiny Bassanů.

Nástup zvířat do Noemovy archy

Život[editovat | editovat zdroj]

Jeho otcem byl malíř Jacopo Bassano| a dědečkem malíř Francesco Bassano starší, zvaný Jacopo da Ponte. Také jeho tři mladší bratři se také stali malíři. Byli to Gerolamo Bassano (15661621), Giovanni Battista Bassano (15531613) a Leandro Bassano (15571622)[4] Vyučil se v otcově dílně a v prvním období tvorby zůstal jeho pomocníkem, hlavně při malbě oltářních obrazů. Byl nejtalentovanější z Jacopových synů. Roku 1566 datoval a signoval své první samostatné dílo Zázrak zjevení. Od roku 1579 se připomíná ve vlastním ateliéru v Benátkách. V letech 1580–1581 pobýval ve Florencii.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Soupis jeho dochovaných děl čítá kromě fresek v Dóžecím paláci v Benátkách 72 obrazů, jsou to vesměs olejomalby na plátně monumentálních rozměrů. Tematicky zahrnují jak náboženské náměty z bible nebo skupiny světců (Sacra conversazione), tak témata z antické mytologie, dále alegorie Dvanácti měsíců roku nebo Čtyř ročních dob, výjevy z venkovského života a figurální studie. Často jsou scény komponovány příznačně pro rodinu Bassanů: s žánrovými epizodami se sedláky, dětmi (opakují se titíž chlapci, snad malířovi bratři nebo synové), s domácími zvířaty a zátišími z kuchyňského nádobí. Významnou úlohu v jeho obrazech hrají ženy, například ve scéně Abrahám opouští Haran je hlavní postavou jeho manželka Sára. Pro skupiny zvířat Bassano projevuje tak velkou zálibu, že převažují v nových kompozicích i u tradičních témat, například s Adamem a Evou v ráji. Přeplněné scény jeho obrazů a chaos v nich byly hypoteticky přičítány malířově diagnóze hypochondrie.[5]

Obrazy mají syté barevné ladění do teplých tónů, ostré osvětlení tváří hlavních aktérů děje kontrastuje s šerosvitem scény a potemnělou krajinou v pozadí. Tematicky ojedinělé jsou v jeho díle Portrét astronoma a Personifikace Bavarie.

Výběr obrazů[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Union List of Artist Names. 13. listopadu 2017. Dostupné online. [cit. 2021-05-21]
  2. pokřtěn 11. ledna
  3. pohřben 4. července
  4. NEUMANN, Jaromír. Obrazárna Pražského hradu. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1964. Kapitola Katalog děl, s. 66. 
  5. Michael Bryan: Dictionary of Painters and Engravers, s. 308
  6. NEUMANN 1964, č. kat. 31
  7. Treccani, enciclopedia online
  8. NEUMANN 1964, č. kat. 13

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]