Felice Maria Cappello

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Služebník Boží
Felice Maria Cappello
kněz
Narození9. října 1879
Itálie Caviola, Itálie
Úmrtí25. března 1962
Itálie Řím, Itálie
SvátekUrčen po blahořečení
Místo pohřbeníKostel svatého Ignáce z Loyoly (Řím)
Státní občanstvíItálie a Italské království
ŘádTovaryšstvo Ježíšovo
Vyznáníkatolická církev
Uctíván církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Atributykněžský oděv
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Felice Maria Cappello (9. října 1879, Caviola25. března 1962, Řím) byl italský katolický kněz a člen řádu Tovaryšstva Ježíšova.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 9. října 1879 v Caviole. Na kněze byl vysvěcen roku 1902, působil ve dvou malých městech a zároveň pokračoval ve studiu. Za krátkou dobu dostal doktorát z teologie na Univerzitě v Bologni, vystudoval filosofii na Univerzitě Sv. Tomáše Akvinského v Římě a církevní a občanské právo na Papežské univerzitě Athenaeu Sv. Apolináře. Byl učitelem církevního práva v Boloňském semináři po dobu tří let a vydal svou první knihu o kanonických otázkách. Poté, co byl odmítnut z dvou vatikánských míst, o která se ucházel, strávil několik dní v Lurdech. Jedné noci, když se modlil v opuštěné jeskyni, se rozhodl stát jezuitou.

Během svého noviciátu otec Felice učil morální teologii a kanonické právo na Vysoké škole Leonine v Anagni. Poté působil na Papežské Gregoriánské univerzitě. Na Gregoriánské univerzitě strávil 39 let a roku 1959 odešel do důchodu. Psal vysoce ceněné knihy. Ve svém učitelském povolání byl velmi vážených duchovních vůdcem a zpovědníkem. Dne 22. března 1962 otec Cappello onemocněl. Druhý den ráno s velkým úsilím slavil mši a večer přijal svátost nemocných. Během svých posledních dnů se rád modlil modlitbu Sladké srdce Ježíšovo. Zemřel 25. března 1962 v Římě. Jeho tělo odpočívá v Kostele svatého Ignáce, v blízkosti místa, kde stála jeho zpovědnice.

V současné době probíhá jeho proces svatořečení. Proces byl zahájen dne 24. února 1990 v diecézi Řím.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]