Europeada

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Europeada je evropské mistrovství národnostních menšin v kopané organizované Federálním svazem evropských národností ve spolupráci s konkrétní hostitelskou menšinou. Zatím byla zorganizována jen dvakrát, v roce 2008 a v roce 2012.

2008[editovat | editovat zdroj]

Poprvé se Europeada konala v roce 2008 u příležitosti mistrovství Evropy ve fotbale 2008, hostitelskou menšinou byli Rétorománi a soutěž se uskutečnila v kantoně Graubünden ve Švýcarsku. Ve finále porazili Němci z Jižního Tyrolska fotbalisty z chorvatské menšiny v Srbsku.

2012[editovat | editovat zdroj]

Místa zápasů Europeady v roce 2012

Podruhé se Europeada pořádá v roce 2012 u příležitosti mistrovství Evropy ve fotbale 2012. Hostitelskou menšinou jsou Lužičtí Srbové a turnaj se tak koná v Horní Lužici pod patronátem saského ministerského předsedy Stanisława Tilicha, který sám patří k řečené menšině. Organizačně je turnaj zastřešen Domowinou a jeho mediálním partnerem je Středoněmecký rozhlas (MDR).

2016[editovat | editovat zdroj]

Potřetí se Europeada pořádá v roce 2016 u příležitosti mistrovství Evropy ve fotbale 2016. Hostitelskou menšinou jsou Němci z Jižního Tyrolska a turnaj se tak koná v Jižním Tyrolsku. Ve finále porazili Němci z Jižního Tyrolska fotbalisty z Okcitánie. Poprvé se konalo i mmistrovství dámské. Také ve finále porazily Němky z Jižního Tyrolska fotbalistky z Okcitánie.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Europeada na hornolužickosrbské Wikipedii.