Egon Winternitz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Egon Winternitz
Narození13. října 1871
Pardubice Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí8. července 1932 (ve věku 60 let)
Pardubice ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Místo pohřbeníNový židovský hřbitov v Pardubicích
Národnostžidovská
Povolánímlynář a podnikatel
Choťsvobodný
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Egon Winternitz (13. října 1871 Pardubice8. července 1932[1] tamtéž) byl český mlynář, podnikatel a spolkový činovník židovského původu, majitel automatických Winteritzových mlýnů.

Život[editovat | editovat zdroj]

Egon Winternitz se narodil v Pardubicích do židovské rodiny statkáře Jakuba Winternitze a jeho manželky Julie jako jejich jedenácté dítě. Spolu se svým bratrem Karlem vlastnili v Pardubicích mlýn Valcha. Mlýn zanikl následkem zasypání koryta vedoucího středem města roku 1911, Winternitzové obdrželi výměnou pozemek poblíž soutoku Chrudimky s Labem, kde začali roku 1909 budovat nový mlýn. Bylo rozhodnuto o vybudování mlýna se strojním pohonem, nezávislým na síle průtoku vody. Mlýn byl dokončen roku 1911, ale vyhořel v roce 1919. Projekt přístavby nové budovy nové budovy zpracoval architekt Josef Gočár. Je výrazná použitím prvků babylonské architektury.

Budova Automatických mlýnů podle návrhu Josefa Gočára

Egon Winternitz se angažoval také v městském spolkovém a společenském životě. Roku 1931 působil jako ředitel Výstavy tělesné výchovy a sportu Republiky československé, která do prostor pardubického výstaviště v Tyršových sadech, městský stadion a dostihové závodiště přivedla přes milion a čtvrt návštěvníků.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Egon Winternitz zemřel 8. července 1932 v Pardubicích ve věku 60 let. Byl zpopelněn pochován v hrobce vedle svého otce Jakuba a bratra Karla na Novém židovském hřbitově v Pardubicích. Jedná se o jednu z největších hrobek v celém areálu pohřebiště.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. WINTERNITZ Egon 13.10.1871-8.7.1932 – Personal. biography.hiu.cas.cz [online]. [cit. 2020-10-20]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]