Durynský les

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Durynský les
Krajina nedaleko Oberhofu
Krajina nedaleko Oberhofu

Nejvyšší bod983 m n. m. (Großer Beerberg)
Délka70 km
Rozloha1000 km²

Nadřazená jednotkaThüringisch-Fränkisches Mittelgebirge

SvětadílEvropa
StátNěmeckoNěmecko Německo
Map
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Durynský les (německy Thüringer Wald) je pohoří v Německu, v jižní části Durynska na hranici s Franky. Táhne se od údolí řeky Werra jihovýchodním směrem v délce 70 km a šířce 25 km, poblíž Gehrenu pak přechází v Durynskou břidlicovou pahorkatinu. Nejvyšším vrcholem je Großer Beerberg (983 m n. m.), dalšími významnými horami jsou Schneekopf a Großer Finsterberg. Po hřebeni vede stezka Rennsteig, dlouhá 168 km, o níž existují písemné záznamy již ze čtrnáctého století.[1] Největšími městy jsou Suhl, Eisenach, Ruhla a Ilmenau.

Pohoří vzniklo v důsledku saxonské tektoniky, vrásnění bylo ukončeno asi před čtyřiceti miliony lety. Durynský les je známý jako „zelené srdce Německa“.[2] Typickými stromy jsou smrk ztepilý, jedle bělokorá a buk lesní, vedle lesů se zde nacházejí také horské louky a rašeliniště. Podnebí je na přechodu mezi oceánským a kontinentálním, průměrné roční teploty dosahují v údolí 8,5 °C a v nadmořské výšce 700 metrů 5 °C. Na řece Ohra se nachází přehrada. Dopravní obslužnost zlepšilo otevření rychlodráhy z Norimberka do Erfurtu v roce 2017.[3]

Oblast je vyhledávána vyznavači zimních sportů, Oberhof je častým pořadatelem světových šampionátů v biatlonu a sáňkařském sportu. Významnými historickými památkami jsou hrad Wartburg a klášter Volkenroda. Nedaleko lázeňského městečka Friedrichroda se nachází umělá jeskyně Marienglashoehle, která vznikla při těžbě sádrovce. V roce 1990 byl vyhlášen Přírodní park Durynský les o rozloze 2 082 km².[4] K chráněným druhům patří tetřívek obecný a čáp černý.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Rennsteigverein Dostupné online
  2. Der Weg Dostupné online
  3. Thüringer Allgemeine Dostupné online
  4. Naturpark Thüringer Wald Dostupné online Archivováno 27. 3. 2019 na Wayback Machine.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]