Drilidae

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxDrilidae
alternativní popis obrázku chybí
Drilus flavescens
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Podkmenšestinozí (Hexapoda)
Třídahmyz (Insecta)
Podtřídakřídlatí (Pterygota)
Řádbrouci (Coleoptera)
Podřádvšežraví (Polyphaga)
InfrařádElateriformia
NadčeleďElateroidea
ČeleďDrilidae
Blanchard, 1845
Rody
  • viz Taxonomie
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Drilidae jsou brouci z nadčeledi Elateroidea. Jsou malou skupinou brouků, kde jsou larvy predátory, kteří napadají lasturové plže, alespoň u rodů Drilus a Selasia (biologie rodů Malacogaster a Pseudeuanoma je zcela neznámá).

Popis[editovat | editovat zdroj]

Malí až středně velcí (3-30 mm) brouci. Liší se dle pohlaví.

Samci jsou protáhlí brouci s dlouhými, pilovitými nebo hřebenovitými tykadly. Hlava je široká a krátká, shora viditelná (to znamená, že ji nekryje prsní štít). Čelo je poměrně ploché. Fasetové oči jsou malé a vystupující. Tykadla mají 10-11 kloubů, jsou připevněny pod čelem blízko fazetových očí a jsou poměrně dlouhé, vroubkované nebo hřebínkovité. Prsní štít (pronotum) je víceméně čtvercový s jasně nasazenými bočními okraji. Krycí křidélka jsou dosti měkká a často v zadní polovině mírně rozštěpená. Jsou pokryty jemnými, odstávajícími chloupky. Nohy jsou štíhlé. Všechny nohy mají pět kloubů.

Samice jsou tlusté, larvální, s krátkými nohami a krátkými, nitkovitými tykadly. Křídla zcela chybí. Tento typ samic se nazývá larviformní a vyskytuje se v několika rodinách ve skupině Cantharoidea.

Biologie[editovat | editovat zdroj]

Dospělí samci se často vyskytují na květech nebo ve vegetaci. Samice žijí na zemi, málo se pohybují a lze je najít pod kameny nebo v prázdných šnečích ulitách. K přilákání aktivních samců pravděpodobně používají feromony. Larvy jsou predátoři, kteří se živí lasturovými plži. Plže zabíjejí jedovatým kousnutím, vylučují trávicí enzymy a poté částečně rozpuštěného plže nasají. V případě potřeby mohou provrtat ulitu. Některé druhy z této čeledi jsou důležitými predátory na hlemýždích a mohou být užitečné při udržování populace potenciálně škodlivých hlemýžďů pod kontrolou.

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Skupina byla nedávno zavedena (jako kmen Drilini) do podčeledi Agrypninae v čeledi Elateridae (kovaříkovití).

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]