Diskuse s wikipedistou:Juandev/podzim 2005

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Aktuální diskuse
cs, en-3, es-3, pl-1
XHTML-3, CSS-2
Archivované diskuse
Archiv 1 (2005)
Archiv 2 (2005–2006)
Archiv 3 (2006–2007)
Archiv 4 (2007)
Archiv 5 (2007–2009)
Archiv 6 (2009–2013)
Archiv 7 (2013–2018)
Archiv 8 (2018–2021)
Zde jsou diskuze z podzimu 2005!

Dobrý den. Budete-li se trochu více zajímat jazyky, doporučuji podívat se na Kategorie:Jazyky, kde je mimo jiné i sem tam nějaký seznam jazyků; ty seznamy jsou již delší dobu opuštěné a zcela jistě ne úplné, hlavně co se týče jazyků amerických; u těchto scházejí navíc očividně i katagorie, které si budete muset vytvořit (viděl jsem, že nahuatl jste zařadil pod jazyky, což je jistě už moc velká nadkategorie; mimochodem, pro články o jazycích existuje i šablona, podívejte se třeba na Maltština, tam je. Zdraví -jkb- 13:27, 22. 10. 2005 (UTC)

Nahuatl: až nyní vidím, že článek je od Vás, ale kategorii tam dal někdo jiný. Jde o to, že kategorie Jazyky je moc všeobecná, měla by tam být kategorie nějaké jazykové rodiny (jež ovšem ještě neeistuje). To je tedy úloha budoucna. Zatím zdar, -jkb- 13:55, 22. 10. 2005 (UTC)

Drobné starosti[editovat zdroj]

Mám k Vám prosbičku. Když založíte nějaký nový článek, zařaďtě vždy (nakolik možno) do nějaké kategorie. V případě těch jazyků to může být klidně kategorie:Jazyky, on už si to když tak někdo v budoucnu přebere a podrobněji roztřídí; od věci možná není ani kategorie země, kde se takovým jazykem v podstatnější míře hovoří. U článků zeměpisných totéž, alespoň země, v Česku i kategorie okres (Kategorie:Okres Písek). Jak totiž není článek v kategorii, už ho při nějaké budoucí reorganizaci nkdo pořádně nedohledá.

Když píšete o části obce, používejte slovo ves, vesnice, sídlo, osada apod., ale ne obec, to má specifický význam. Čili Vojníkov ano, Držov a Louka ne. Jinak dost mne překvapil ten počet 173 domů u Vojníkova. Podle statistického lexikonu obcí ČR 2005, který vychází ze sčítání 2001, bylo tehdy v celé obci, tzn. třech vesnicích, 60 domů a 75 obyvatel. Řekl bych, že za tím podstatně vyšším údajem budou nějaké ty rekreační chaty. Nevím, je-li ten údaj od Vás, ale jsem zvědavý z čeho to vychází.

Pak je tu ještě otázka Oshiwambo. Chtěl jsem tam jenom provizorně hodit kat. a interwiki, našel jsem podle názvu nl:Oshiwambo, ale pak vidím napsáno Ndonga a teď mi to není jasné, čemu to odpovídá, jestli té skupině jazyků podle nl: nebo jednomu jazyku z en:Ndonga language. Mrkněte se na to, a když tak to po mně zase napravte. Předem díky. Miaow Miaow 08:11, 23. 10. 2005 (UTC)


Co se týká zařazení, tak se pokusím vyhovět. Co se týká obcí, tak to jsem needitoval já a to číslo pro Vojníkov je opravdu nesmyslné - až budu mít trochu času tak ty vesnice propracuju:)

Na to Oshiwambo se podívám, Ndonga by mělo být synonimum.

Juan de Vojníkov


Zdravím[editovat zdroj]

Zdravím Vás a jelikož jste mimo jiné přispěl do článku Lama, možná by Vás mohla zajímat tato strana, která se sice jmenuje Wikipedie:WikiProjekt Klasifikace biologie, ale v podstatě slouží jako hlavní stan biologů na wikipedii... Cinik 12:41, 24. 10. 2005 (UTC)

Zdravim taktez po edit. konfliktu, kolega Cinik byl o pět vteřin rychlejší: tedy jo, podivejte se tam. -jkb- 12:44, 24. 10. 2005 (UTC)

Opravil jsem taxobox u lamy guanako. Pro druhy používejte tento (s patřičnými opravami jmen a novými obrýzky, samozřejmě). Podrobnější návody nalznete na stránce, na kterou odkazuji výše (Wikipedie:WikiProjekt Klasifikace biologie). Cinik 19:48, 24. 10. 2005 (UTC)

Jo, jo, dobře. Ale nevím si rady s tím systémem u lam. Jestli ho vůbec nezrušit? Vy jako biolog to jistě posoudíte lépe. Wikipedista: Juan de Vojníkov
Já jsem nedostudovaný rostlinný genetik - přes obratlovce je tu odborník Karakal. Osobně bych ale řekl, že bych taxobox u lam nechal tak jak je, i na en: wiki používají u těhle, jak já říkám pseudotaxonů, tuhle podivnou verzi taxoboxu. Jinak Vaše příspěvky k lamám a o lamách jsou skvělé, přestože tam je pár drobností, které se musí pak ještě předělat nebo upravit (pokud jste se ptal na něco jiného, tak to prosím upřesněte).

Na závěr jsem se chtěl zeptat, jestli jste biolog (amatérský či profesionální) a hodláte-li přispívat i dalšími objekty biologického výzkumu. S pozdravem Cinik 20:01, 24. 10. 2005 (UTC)

Zatím amaterský, ale spíše je mi bližší botanika a tak. Jo a všiml jsem si, že vy ty odkazy řadíte podle českých názvu. To může být dosti problematické, ne? Já edituju, třeba vojtěšku a teď bych tam dal odkaz bez strácení času na Medicago sativa a vono ne - musím hledat jak se jmenuje ta její stránka. Nebylo by lepší nechávat odkazy na latinský názvy, a pak to řešit přesměrováním na ty české soubory? - Spoustě lidí by to ušetřilo čas!

Wikipedista: Juan de Vojníkov

K tomu asi dvě věci:

Odborníkovi nepřijde zatěžko vyťukat si do okénka vlevo celý latinský název a odkliknout (přesměrování ho hodí na ten latinský). Neodborníkovi(který bude asi většinovým zákazníkem encyklopedie) latinský název nic neřekne. To byl důvod, proč upřednostňujeme české názvy. I když samozřejmě je otázka, zda to nezměnit (na anglické je mnoho druhů primárně na lat. pojmenované stránce). Můžete to navrhnout na odkazu, který jsem výše už zmínil, co si o tom ostatní myslí. Já osobně momentálně považuji za výhodnější české názvy a vědecké používám jen u organismů, které české nemají nebo nejsou používány. Ale třeba časem změním názor. Za ostatní mluvit nemohu...Cinik 09:45, 25. 10. 2005 (UTC)

Vy jste mě nepochopil.
Uvedu tedy příklad:
Na stránce lama mám odkaz alpaka. Vy vedete odkaz přímo na stránku ALPAKA.
Já bych to řešil takhle Lama pacos|alpaka - a na stránce LAMA PACOS automatické přesměrování na stránku ALPAKA. - to by mohl dělat nějaký robot, do kterého by se nasypala latina a k tomu české ekvivatlenty.
Protože nevím jak to řešíte u rostlin, které nemají české názvy?


Teď tedy nechápu, co vám vadí, pokud napíšete odkaz na Lama alpaca (bez českého jména), ten bude taktéž modrý a bude házet na patřičný článek. Klidně tedy odkažte na Medicago sativa, pokud tam ten článek tolice setá je, existuje na něj redirekt z této stránky, který tu je mimo jiné proto, aby to šlo (a pokud neexistuje, je nejvyšší čas ho udělat). Druhy, které nemají český název, nebo kde je to s českým názvem moc divoké, se přímo pojmenovávají latinsky a z českých názvů se na ně redirektuje... Cinik 10:09, 25. 10. 2005 (UTC)
PS.: Jste si jist, že ej to Vaším připojením? Včera byl na Floridě hurikán Wilma, což byla hlavní příčina špatného načítání a krátkodobých výpadků zde (hlavní servery Wikipedie jsou na Floridě).

Infobox stát[editovat zdroj]

Někde asi v Mexiku jste se ptal co s takovými povšechnými údaji. Na to existuje šablona Infobox stát (podobně jako taxobox v biologii). Ten infobox má parametry, jež je nutno vyplnit. Já osobně to dělám tak, že tu šablonu někde zkopíruju a pak ty údaje prostě přepíšu tak jak tam byly v té staré šabloně, aniž bych se zabýval nějakou zvláštní syntaxi. Důležité je ale 1. přepsat skutečně všechny údaje, a 2. pokud některé nejsou známy, tak nenechat prázdné ale hodit tam &nbsp (se středníkem na konci), jinak totiž z té buňky zmizí rámeček. Viz např. Malta. -jkb- 10:49, 25. 10. 2005 (UTC)

Myslím, že jsem se na nic neptal a ty infoboxi, nedělám, proto, že než ho stihnu vyrobit, tak ho tam dá někdo jiný Wikipedista: Juan de Vojníkov

Kolik masa dá jedna alpaka?[editovat zdroj]

nazdar kolego, mrknete se na Diskuse:Lama alpaka?, Dík, -jkb- 13:44, 25. 10. 2005 (UTC)

Vážený kolego, než si příště usmyslíte smazat na wikipedii nějaký "blábol", tak si laskavě nejdřív ověřte JESTLI JE TO BLÁBOL! Estado de México je oficiální španělský název spolkového státu Mexiko! --Kirk 19:49, 28. 10. 2005 (UTC)

Tady máte odkaz na španělskou wikistránku toho vašeho "blábolu"!!! --Kirk 19:58, 28. 10. 2005 (UTC)

A nedá se to vysvětlit klidněji? Jirka O. 20:00, 28. 10. 2005 (UTC)
Tak se nemusíte hnedka rozčilovat pane kolego. Já vím že je, ale prve jsem nepochopil proč to tam vůbec je. Tak proč jste taky neuved Mexico DF? Hlavně se nerozčilujte, já vám to tam klidně vrátím. Dobře?Juan

Vážený kolego, onen Mexiko DF je územně totožný se Ciudad de Méxiko, ok? Opravdu dělám na wikipedii velice nerad duplikáty článků. O Brně je zde taky jen jeden článek a nevidím důvod, proč byzde měl být samostatný článek o okrese Brno-město, když je totožný s městem Brnem --Kirk 20:06, 28. 10. 2005 (UTC)

Milý kolego, Kirk je trochu horká hlava a snadno se rozčílí. Doufám, že vás neodradí od další práce. On to nemyslí tak zle, jak to vypadá ;). --Karakal 20:09, 28. 10. 2005 (UTC)

A už se k tomu nebudu dneska vyjadřovat, protože Mexiko má fakta blbej den.Wikipedista: Juan de Vojníkov A už se k tomu nebudu dneska vyjadřovat, protože Mexiko má fakta blbej den.Wikipedista: Juan de Vojníkov Jirka O + Karakal: Nedá. Jestliže si wikipedista bez jakéhokoliv ověření skutečnosti usmyslí smazat odkaz na článek o existujícím pojmu, tak to nejspíš ani nelze. Navíc tam jasně stálo Mexiko (stát) a za tím bylo španělské oficální označení (je to tak i v agnlické verzi rozcestníku) --Kirk 20:11, 28. 10. 2005 (UTC)

Zase máte pravdu. Ale berte to tak, jak to chápe široká laická veřejnost. Oni nevědí co je to geograficky Ciudad de Mexico. Pro ně jsou to dva pojmy:

1) Ciudad de Mexico - hlavní město

2) Mexico DF - federální distrikt No ale nechme toho, já už se do toho montovat nebudu! Wikipedista: Juan de Vojníkov

Vážený kolego. Připomínám, že stejně jako u Buenos Aires, tak ani zde NEEXISTUJÍ oddělené úřady města Mexika a federálního distriktu. Nebo máte dojem, že by existovaly oddělené úřady spolkové země Berlína a města Berlína? --Kirk 20:16, 28. 10. 2005 (UTC)

Dobře máte pravdu a já se omlouvám za svoji unáhlenost. Je mi to poučením dobudoucna. Mimochodem, to dneska vypadá, že se nad Mexikem ztahují mračna. Všiml jste si dnešních změn na Mexiko. Wikipedista: Juan de Vojníkov

Prosím nenechte Kirkem odradit a editujte s odvahou, každému z nás se někdy něco nepovede, i Kirkovi. HonzaQ3 (Zanatic) 20:22, 28. 10. 2005 (UTC)

Když jsou věcné argumenty, tak pak není vůbec žádný důvod používat nepříjemný tón. Zvláště pak vůči vcelku ještě nezaběhaným wikipedistům. Všichni jsme zpočátku dělali spoustu chyb a nějaké se nám daří občas udělat i po několika měsících působení na Wikipedii. --Luděk 20:23, 28. 10. 2005 (UTC)

Kolego, nemůžete si dělat přesměrování na svou stránku z nějaké jiné stránky v hlavním jmeném prostoru Wikipedie. Děkuji za pochopení. --Karakal 19:55, 28. 10. 2005 (UTC)

Nevím, jestli to víte, tak jen pro jistou napíši, že v diskusích se můžete podepisovat pomocí čtyř vlnovek: ~~~~. Nad editačním oknem na to máte dokonce druhé tlačítko zprava. --Luděk 20:32, 28. 10. 2005 (UTC)

Takhle?

--Juan de Vojníkov 20:34, 28. 10. 2005 (UTC) Jů, tak už vím jak to funguje, dík!

Licence obrázků[editovat zdroj]

Dobrý den,
těší mě, že se setkávám s dalším kolegou, který se rozhodl věnovat svůj volný čas projektu české Wikipedie. Všiml jsem si Vašich nadějných příspěvků souvisejících s Latinskou Amerikou. Jde o jedno z mnoha témat, která jsou v naší encyklopedii chabě pokryta.Založil jste rovněž článek Kaplička, který jste se snažil oživit obrázky:

S nimi mám jeden problém. Uvedl jste u nich sice velmi chválihodně informace o jejich původu, bohužel však pocházejí ze serverů, kde není uvedeno, že by bylo možno tyto obrázky šířit ve Wikipedii, provozovatelé si naopak copyright explicitně vyhrazují. Obrázky, které Wikipedie nemá právo šířit, na ní být nemohou, musíme je smazat. Pokud si tedy nejste jist, že obrázek je z hlediska autorských práv v pořádku, raději jej prosím nevkládejte. Je to škoda Vašeho času i času ostatních, který by šlo v rámci Wikipedie jistě strávit mnohem užitečněji.
Informace a odkazy na další stránky o licencích a podobné problematice lze najít na Wikipedie:WikiProjekt Licence souborů. Těším se na Vaše další příspěvky a přeji Vám hodně pozitivních zkušeností při práci na tomto projektu. --Beren 17:20, 6. 11. 2005 (UTC)

Přejmenování stránky[editovat zdroj]

Pokud chcete přejmenovat stránku, použijte prosím k tomu určenou funkci přesunout, kterou najdete navrchu každé stránky. Tato funkce narozdíl od ručního přesunu pomocí copy&paste zachovává historii změn. Díky za pochopení. --Mormegil 12:56, 14. 11. 2005 (UTC)

prosba o psani kategorii[editovat zdroj]

Dobrý den, našel jsem několik Vašich článků bez kategorií, pokuste se je psát a alespoň někam to zařadit, vím, že člověk vždy neví kam, tak do shrnutí změn napsat, něco jako nevím kategorii. Vrba 15:03, 22. 11. 2005 (UTC)

PS: Teď koukam, odkazy tak odpovím zde - odkaz je moc pěkný, ale nenašel jsem tam Gilgameše, nicméně uložil jsem si ho a u jiné lit. ho použiji. Omlouvám se měl jsem lítání a opomenul jsem to vysvětlit na diskusní stránce. Díky za zájem i zajímavý odkaz

Kolego, dokazovat jestli něco je nemoc, nebo není, nelze. To záleží na definici nemoci. --Miraceti 19:46, 8. 12. 2005 (UTC)

Dobrý den, děkuji Vám za první informace v článku Hederin. Bohužel jeho rozsah nebo zpracování zatím nedosahuje ani minimální nutné délky. Pokuste se prosím text článku rozšířit alespoň do té míry, abychom jej mohli zařadit alespoň mezi články k rozšíření. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po sedmi dnech se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit; tento proces se nazývá odložené smazání. Děkuji za pochopení. Dobrý den, děkuji Vám za první informace v článku Stará škola (synagoga). Bohužel jeho rozsah nebo zpracování zatím nedosahuje ani minimální nutné délky. Pokuste se prosím text článku rozšířit alespoň do té míry, abychom jej mohli zařadit alespoň mezi články k rozšíření. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po sedmi dnech se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit; tento proces se nazývá odložené smazání. Děkuji za pochopení. --Zirland 13:56, 9. 12. 2005 (UTC)

Ahoj, tak dobře tykejme si ;o)). Píšu Ti kvůli té sacharomimetice, poněvadž se zdá že jseš v tomto směru možná největší odborník u nás :-) (bez sarkasmu), pokud o ní něco víš, pokus se jí obhájit. Jak je uvedeno v diskuzi nalezl jsem přes WOS několik odkazů o existenci saccharomimetics, ale vůbec nikdo o nich nic neví. Je to skutečně obor nebo jen třeba nesourodá skupinka látek, studovaná v glykobiologii..? ahoj --Reo On 23:48, 16. 12. 2005 (UTC)

Už je to off tpic, už je to smazaný, takže zas třeba někdy jindy :o/. Spozdravem. Reo + | 01:25, 17. 12. 2005 (UTC)

Pokud máte nějakou obhajobu, je možno článek obnovit. Vrba 01:32, 17. 12. 2005 (UTC)

Nestihl jsem se na to zaměřit, ale zajímalo by mne proč se to smazalo? Někdo argumentoval, že takové slovo neexistuje? Přitom jsem tam nandal i interwiki. Navíc existují i jinné "mimetiky".--Juan de Vojníkov 12:58, 21. 12. 2005 (UTC)

Oprava článku Burian podle Vašich návrhů[editovat zdroj]

Článek byl teď hodně oprvaven a zrevidován i podle vašich návrhů, bylo by dobré, kdyby jste se podíval a zkontroloval článek a popřípadě třeba změnit názor na hlasování o nejlepším článku. --Krib 18:31, 20. 12. 2005 (UTC)

Trati x tratě[editovat zdroj]

Tvary trati i tratě jsou stejně správně, nebyl to žádný překlep. Zanatic ʡ 11:22, 23. 12. 2005 (UTC)

Dobře.Já myslel, že když se řekne "V trati", tak to znamená v cestě (polní).--Juan de Vojníkov 11:26, 23. 12. 2005 (UTC)
Trať jako trať :-) Jinak ta čárka tam je. Zanatic ʡ 11:28, 23. 12. 2005 (UTC)

Usuarios checo-españoles[editovat zdroj]

Saludos, Juan de Vojínikov, zdár Honzo.

Předpokládám, že není tolik česko-španělských wikipedistů, así que estaría muy bien montar algunas colaboraciones entre tú y yo, sobre todo en traducciones. Yo por ahora estoy traduciendo Dějiny Česka a es:Historia de Checoslovaquia (přišerný název, který doufám, že brzy změním). He visto tu Sor Juana. Yo soy profesor de lengua y literatura española, o sea que en esas cosas te puedo echar una mano. Por cierto, co to znamená tvá válka španělské wikipedii?--Baciyelmo 20:27, 27. 12. 2005 (UTC)

Tak počítejte s mou spoluprácí na takovou hezkou válku. Podívám se na odkazy, co jste mi dal, zní to zajímavě. No, do Brna jsem se musel aspoň trochu pustit, protože su adoptivní brňák. ¿De dónde le viene a usted su español? ¿Y qué es lo que estudia en Praga? --Baciyelmo 17:18, 28. 12. 2005 (UTC)

Yo estudio agricultura tropical y subtropical en la w:es:Universidad Checa de Praga . Y usted es espaňol no? Enseňa en Universidad de Masaryk? o instituto? Actualmente tengo problemas con es wiki, porque me han borado mis sonidos. Pero pensaba sobre aprendisaje de las lenguas en wiki. Por ejemplo yo voy actualmente mucho a wiki polaco y estudio polaco, pero sería bien si ellos grabarán algo, para poder eschucharlo - y eso sería fantástico. Po eso tengo una idea a grabar nuestros artículos - los mejores en wiki checo, pero porque le digo esto?--Juan de Vojníkov 17:46, 28. 12. 2005 (UTC)

U hesla taxon jsem odmazal velkou část textu, který se týkal jiného tématu, viz. kategorie (biologie). Prosím Vás o terminologickou přesnost. Děkuji a těším se na další spolupráci. --snek01 12:42, 28. 12. 2005 (UTC)

Vůbec nechápu proč jste toho tolik smazal (např. hned v první části)? No a doufám, když jste to tak aktivně smazal, že se to někde objeví?--Juan de Vojníkov 13:05, 28. 12. 2005 (UTC)